BNV podjelio bojanke djeci predškolskog uzrasta

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Bošnjačko nacionalno vijeće već dvije godine realizuje projekat „Bosanski jer smo Bošnjaci“. U predškolskoj ustanovi „Mladost“ u Novom Pazaru, ove godine u okviru tog projekta Bošnjačko nacionalno vijeće, predsjednik Vijeća Esad Džudžo je sa svojim saradnicima djeci predškolskog uzrasta podjelilo bojanke za djecu sa porukama.

” Ličnost čovjeka se formira od 6 godina, pa samim tim će se kroz ovu bojanku djeca upoznati sa sitemom vrijednosti u okviru bojanke, kao adekvatnim priručnim sredstvom, nose i da ga implementiraju i da se takmiče sa drugima u kulturi, običajima. U skladu sa BNV-om, ohrabrujemo sve aktere da školuju svoju djecu na Bosanskom jeziku “, kazao je

Bojanka predstavlja nacrtni prikaz priče o bosanskom jeziku prilagođen djeci i nosi naziv kao i sam projekat „Bosanski, jer smo Bošnjaci“. Vaspitačice kažu da je ovo jedan od prikladnih poklona.

” Smatram da je ovo jedan od najprikladnijih programa za djecu ovog uzrasta. Na taj način će djeca spontano učiti jezika a djeci je to najzanimljivija i najprivlačnija literatura u ovom uzrastu ” , dodala je vaspitačica Alma Karišik.

Tiraž bojanke je oko 3000 primjeraka, a osim u vrtićima opštine Novi Pazar, bojanke će se podjeliti i u opštinama Sjenica i Tutin. Cilj projekta je podizanje svijesti javnosti o korišćenju prava na slobodnu upotrebu maternjeg jezika i pisma u Republici Srbiji kao i ravnopravnost bosanskog jezika sa jezikom većinskoga naroda.

SANA

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img