Planovi Šarćevića: Obavezna srednja škola i jednosmjenska nastava

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Ministar prosvjete Mladen Šarcević izjavio da se radi i ide u pravcu uvođenja obavezne srednje škole. Ali, za to je, kako kaže, potrebna i promjena Ustava.

Prema Ustavu Srbije, osnovna škola je besplatna i obavezna, a srednja je besplatna, podsjetio je Šarčević gostujući na TV Prva.

On je pojasnio da je za obavezno srednjoškolsko obrazovanje potrebno da se naprave mreže učeničkih domova, da se organizuje prijevoz i iskoriste zakoni koji su već donijeti i dodao da se to ne radi preko noći ali da se već radi na tome na osnovu strategije do 2030. godine.

Šarčević je istakao da će biti uveden sistem napredovanja nastavnika, a koji će se mjeriti uspjehom đaka. “Stvari treba da postanu logične i smisaone. Osnovni rad je ishod rada nastavnika i znanje koje učenik nosi, lako se dolazilo do sada do 5,0 prosjeka”, kaže Šarčević.

Prema njegovim riječima, država treba da radi ozbiljne presjeke u nekoj fazi školovanja, a u Srbiji je prvi presjek tek na kraju osnovnog školovanja.

“Želimo da ustanovimo standard da se presjek radi na dvije godine, do tada proizvoljno ocjenjivanje nastavnika, negdje su kriterijumi blaži ili stroži, nema prave slike”, naveo je Šarčević.

Govoreći o pilot projektu uvodjenja jednosmjenskog rada škola, kojima je obuhvaćeno 248 škola od 1. septembra, Šarčević kaže da će u Beogradu biti ne manje od 30 škola. “Plan je da uvedemo jednosmjensku nastavu u sve škole u Srbiji”, rekao je Šarčević.

On je istakao da polaganje maturskog ispita treba da se uozbilji.

“Ranijih godina se prepisivalo, testovi su se prodavali na ulici, dok u drugim državama to je na državnom nivou, sve je digitalizovano, svijet to ozbiljno posmatra”, zaključio je Šarčević za TV Prva.

Izvor: Prva TV

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img