Home Vijesti Bošnjaci Hanovera nižu uspjehe na svim poljima

Bošnjaci Hanovera nižu uspjehe na svim poljima

3937
0
SV Bosna-Sandžak Hanover 2018
slavi ulazak u veći rang

Navikli smo kroz godine da nas Bošnjaci Hanovera stalno časte uspjesima na raznim poljoma, od uspjeha iz vjerskih oblasti, preko kulture do sporta. Nekoliko uspjeha proslavilo se na jednom mjestu, u prostorijama džemata Hanover, odakle je sve i počelo. Iftar su organizirali članovi Bošnjačkog kulturno-umjetničkog društva Behar te FK Bosna-Sandžak Hanover.

Fudbalski  Klub  Bosna-Sandžak koji je osnovan 2018. godije u njemačkom  gradu  Hanoveru na čijem čelu se nalazi hadžija Mitko Muslić sa svojim prijateljima zabilježio je zapažen rezultat ulaskom u veći rang takmičenja. Naime, ekipa je ušla veću ligu sa svoje dvije ekipe, prvim timom i ekipom do 32 godine (starija  ekipa U32) Obe ekipe pokazale su kvalitet, istrajale u želji da se ime Sandžak govori i sluša u kvalitetnijim rangovima takmičenja. Noseći na dresu bošnjačko obilježje i prezentirajući svoju kulturu i nacionalnu pripadnost ovaj uspjeh proslavili su zajedničkim iftarom koji se održao u prostorijama džemata Hanover, gdje je ideja o klubu i nastala i odakle su započeli svoj rad uz pomoć sponzora, uspješnih privrednika Bošnjaka.

Prvi tim SV Bosna-Sandžak Hanover 2018
Stariji tim (U32) SV Bosna-Sandžak Hanover 2018
Kao prvoplasirani u svom rangu, iduće sezone članovi su većeg ranga takmičenja

Kao podrška fudbalskom klubu KUD Sevdah uvijek daje svoj doprinos. Osnovano je prije 9 godina, a tokom godina svog postojanja može se pohvaliti nizom velikih manifestacija na kojima je uzelo učešće. Kao ukras “Majskih susreta dijaspore” uljepšali su manifestaciju tradicionalnim bošnjačkim igrama, a onda je uslijedio poziv za prezentaciju svoje kulture od strane gradonačelnika grada, gdje su nastupili pred političkom i kulturnom elitom Hanovera. Uskoro slijedi i turneja nastupa, a prvi je zakazan za sredinu mjeseca juna na smorti folklora u njemačkom gradu Hanau.

Tradicionalne bošnjačke igre

Najmlađi također postaju autentični i prepoznatljivi po jednoj od najorganizovanijim mektebskim nastavama u Njemačkoj i cijeloj dijaspori. Predvođena glavnim imamo regije Niderzaksen Aldin ef. Kusurom, mektebska nastava okuplja veliki broj djece koja postižu velike rezultate u napretku svojih saznanja i učenja o vjeri, ali i tradiciji i bošnjaštvu. 

Poznato je da su Bošnjaci, ma gdje živjeli i djelovali uspješni na brojnim poljima, ali uspjesi i organiziranost bošnjačkog džemata u Hanoveru služi kao urnek i recept kako treba djelovati jedna skupina Bošnjaka u dijaspori. 

TEKST: Hamza Škrijelj

FOTO: Bošnjački džemat Hanover