Home Vijesti Novi Pazar i ove godine najljepše obilježio 27. noć ramazana: Hiljade...

Novi Pazar i ove godine najljepše obilježio 27. noć ramazana: Hiljade vjernika na noćnom namazu

653
0

Muslimani u Sandžaku i širom svijeta večeras će obilježiti jednu od najvažnijih noći u islamskom kalendaru, noć Lejletul-kadr, najodabraniju noć u godini vrijednija od hiljadu mjeseci.

To je noć početka objave Kur’ana i noć koja u suštini nadmašuje granice i mogućnosti ljudske spoznaje.

Kako je već postala i tradicija više hiljada vjernika i vjernica okupilo se na trgu Gazi Isa – bega u Novom Pazaru kako bi zajednički u safu, jedni do drugih veličali Uzvišenog Gospodara. Noćni namaz predvodio je poznati karija iz Rijada, Hamad Muhamed El Vehaibija.

Tradicionalnom noćnom namazu na Trgu prisustvovali su i predstavnici amabasada muslimanskih zemalja u Beogradu ali i predstavnici političkog života iz Bosne i Hercegovine i Sandžaka.

Prisutnim vjernicima obratio se predsjednik Mešihata IZ-e muftija dr. Mevlud ef. Dudić uz poruku da je ovaj skup još jednom posvjedočio snagu jedinstva ovog grada.

“Tog dana, prošle godine ispred nas gledala je Arap džamija, oronula džamija. Allaha smo molili da što prije bude stavljena u funkciju. I evo vrlo brzo bi trebalo, ako Bog da, zahvaljujući Allahu dž.š. i predanošću našoh vjernika da i ona bude na raspolaganju našim vjernicima, kao što je i ovaj trg i ova zgrada Islamskih ustanova od novembra mjeseca ponovo vakuf i vlasništvo Islamske zajednice, al’ ne zaboravite draga braćo i sestre da nas sad prozivaju ostaci Ejup begove džamije. Čvrsto vjerujemo i nadamo se da će prostor te džamije koja je prije 60 godina porušena, ako Bog da ponovo biti vakuf i ništa drugo. U tom smislu draga braćo i sestre neka je mubarek kadarska noć, neka je mubarek ostatak mjeseca Ramazana, da ga u zdravlju, veselju, rahatluku provedemo, iz njega izađemo oprošteni od grijeha i da ih još puno dočekamo u duhu Božijeg raziluka”, istakao je muftija dr. Mevlud ef. Dudić.