Održani izbori za EU parlament – 70.000 glasova za BIG partiju

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Slikovni rezultat za Održani izbori za EU parlament

Prema projekcijama budućeg saziva Evropskog parlamenta na osnovu djelomičnih rezultata iz država članica, dvije najjače stranke ostaju Evropska pučka stranka sa 178 mandata, 38 manje nego dosad, i socijalisti sa 153 zastupnika, 34 manje nego u dosadašnjem sazivu.


Po prvi put na ovim izborima nastupila je BIG partija. Kao mlada stranka osvojila je preko 70 000 glasova. Razgovarali smo sa potpredsjednikom BIG Partije Nihadom Bećirovićem koji ističe da su postojale određene opstrukcije, pogotovu kada je u pitanju medijski prostor.

U odnosu na posljednje pojavljivanje BIG Partije na državnim izborima prije 6 godina statistika kaže da su glasovi duplirani.


Juče se glasalo u Hrvatskoj, Nemačkoj, Francuskoj, Austriji, Poljskoj, Švedskoj, Finskoj, Danskoj, Bugarskoj, Rumuniji, Italiji, Sloveniji, Grčkoj, na Malti, u Belgiji, Luksemburgu, Španiji, Portugalu, Estoniji, Litvaniji i u Mađarskoj. Evropski izbori već su održani u četvrtak u Holandiji i Velikoj Britaniji, u petak su glasali Irci i Česi, a u subotu Česi (drugi dan), Letonci, Maltežani i Slovaci.

Dve najveće grupacije u Evropskom parlamentu, Evropska narodna partija i Socijaldemokrate, iako su izgubile određen broj mandata i dalje ostaju najbrojnije u EP, uz značajan rast Zelenih i liberaldemokrata, pokazuju najnoviji rezultati evropskih izbora. Prema poslednjim podacima, glasalo je 50,5 odsto birača, što je najveća izlaznost u poslednje dve decenije.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img