Muftija sandžački hfz. Kujević posjetio džemat u Taslidži – Pljevljima

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Jučer je 21. 05. 2019. goine u okviru ramazanskih zijareta širom Sandžaka, muftija sandžački hfz. Abdurrahman ef. Kujević posjetio džemat u Taslidži- Pljevljima. Tokom svog zijareta muftija je održao predavanje u prostorijama Kluba džematlija Taslidža u prediftarskom vaktu da bi se poslije akšam namaza sa velikom grupom vjernika uputio prema mjestu gdje je organiziran iftar.

Predavanje muftije sandžačkog Kujevića u klubu džematlija Taslidža

Prema riječima ljudi ove sandžačke čaršije, predavanje muftije sandžačkog hfz. Kujevića bilo je najposjećenije predavanje od kako postoji “Klub džematlija Taslidža”.
Veliko oduševljenje na vjerničkim licima tokom čitavog predavanja, a i nakon njega govorili su da je ovom narodu i ovoj čaršiji potreban imanski oporavak nakon svih negativnih događaja koji si se desili u bliskoj prošlosti.

U svom izlaganju muftija sandžački hfz. Abdurrahman ef. Kujević je govorio o četiri najbitnije stvari u vjernikovom životu. 
Prva od stvari i najbitnija jeste znanje. Muftija je citirao nekoliko ajeta iz Kur'ana časnog u kojima Allah dž. š naređuje znanje, i kazao da su najveći učenjaci ummeta govorili da je znanje prva stvar sa kojom je Stvoritelj darovao ljudski rod.

“Znanje je svjetlo i stroga obaveza, farz svakom muslimanu”. Dalje je muftija sandžački govorio da nauke nikada nije dovoljno, da čovjek treba konstantno da unapređuje svoje znanje i napreduje na svakom polju, jer ovaj ummet treba stručnjake u svim disciplinama.

“Od nas naša vjera traži da budemo najbolji u svemu”.

Druga bitna stvar o kojoj je muftija govorio jeste “rad” i da je Allahov poslanik alejhi često učio dovu: “Allahu moj utječem ti se od ljenosti”.
“Musliman ne smije biti ljen, musliman mora biti radan, aktivan i djelotvoran”. 
Allahov poslanik alejhi selam nam je najbolji uzor. 
Nama nije naređeno da čekamo sudnji dan, već da vjerujemo i da se pripremamo za ovaj veliki dan.

Treća stvar jeste poziv istini. 
Muftija je kazao da bi istina opstala na jednom prostoru, mora postojati jak poziv istini. 
Svako je bitan! 
Allah dž. š. kaže Resulallah alejhi selam 
“Ustani i opominji”! 
Učenjaci kažu da ja nakon ovog ajeta Resulullah alejhi selam ustao i nije sjeo niti je odustao od rada sve do kraja života!

Četvrta stvar i obaveza je srpljenje na putu istine.
Sabur podrazumijeva strpljenje u izvršavanju Allahovih naredbi, izbjegavanju zabrana i u teškim iskušenjima. Na osnovu toga strpljenje je cijeli život.

Na kraju je muftija sandžački hfz. Abdurrahman ef. Kujević kazao da ove četiri obaveze obuhvataju cijeli vjernikov život.
Zahvalio se organizatoru posjete, kazao da pljevaljskom čaršijom sjaji nur bogate historije ovoga grada!
Važno je krenuti pravim putem ali je mnogo važnije ustrajati na njemu do kraja.

SANA – Armin Demić

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img