Dr. Zukorlić u Skupštini Srbije – Prestanite sa negiranjem zločina i genocida

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Poslanici Skupštine Srbije završili su rad, a raspravu o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika i izmjenama i dopunama o krivičnom postupku, ali i o drugim prijedlozima, nastaviće sutra. Među zakonskim prijedlozima su i “Tijanin zakon” koji predviđa doživotni zatvor ubicama i silovateljima djece, kao i Zakon o sprečavanju korupcije. Narodni poslanik dr. Muamer Zukorlić kazao da će Stranka pravde i pomirenja podržati pooštrenji kazni.

– U davna vremena u svetim knjigama je zapisano: “Ko ubije nevinu osobu, kao da je cijeli svijet pobio. Civiliziranost jednog društva se mjeri po tome kako i na koji način se obračuna sa nasiljem ili nasilnicima, ili kako i u kojoj mjeri nasilje stavi pod kontrolom. Kazne, odnosno sankcije su zapravo jedan od načina suzbijanja krivičnih djela, posebno onih teških. Zasigurno da one imaju efekte i kada su u pitanju najteža krivična djela. Svakako, za najteže krivični djelo treba biti najteža krivična kazna. U tom pogledu treba i razumjeti i podržati ovo pooštrenje i uvođenje kazne doživotnoga zatvora. Istina, kazne same po sebi nigdje, pa ni kod nas, ne vjerujem da će dati pune rezultate, odnosno obračunati se sa nasilnicima i počiniocima teških krivičnih djela. Zato je od izuzetne važnosti teška krivična djela staviti na agendu društva i države na svim mogućim nivoima. U tom pogledu, od izuzetne važnosti je i cjelokupni ambijent u kojem društvo živi i kako se sa pozicije važnih faktora, medija, određenih elita tretira nasilje, tretiraju počinioci teških krivičnih djela.

Akademik Zukorlić ukazao i na opasnost negiranja genocida i zločina.

– Ma kakve i kolike kazne imali za takve počinioce, ukoliko budemo i dalje imali na pojedinim medijima predstavljanje izvjesnih kriminalaca, ubica, zločinaca kao heroja i važnih ličnosti u društvu, bojim se da nam nikakve reforme krivičnih zakona neće dati poželjne rezultate. U tom pogledu mislim da je veoma opasno i štetno za ovu državu i društvo negiranje dokazanih ratnih zločina i negiranje ratnog zločina genocida. To je sigurno štetno i može imati historijske posljedice, ali isto tako to je odgojno izuzetno štetno, jer kada imate permanentno ponavljanje takvih stavova, pogotovo iz pozicija elita, posebno političkih, za mladi naraštaj, mlade ljude to ima izuzetno negativan prizvuk i veoma loše odgojne posljedice.

Akademik Zukorlić govorio i o Zakon o sprečavanju korupcije, istakavši da je implementacija na terenu ključna.

– Danas imamo pred nama i Zakon za sprečavanje korupcije koji je, eto slučajem u paketu sa krivičnim zakonima, a mi znamo da zapravo korupcija uglavnom ima za cilj ili sticanje materijalne dobiti i nekih privilegija, ili izbjegavanje odgovornosti, vrlo često i izbjegavanje kazni. U tom smislu, za prave efekte i krivičnih zakona i ovih reformi koje danas činimo ovdje, od izuzetne važnosti će biti implementacija na terenu, a to znači kroz sprečavanje korupcije, posebno u pravosudnim organima kod ostalih organa zaduženih za pravosuđe, odnosno sankcije. Tek tada, u tom tako širokom frontu možemo imati prave rezultate.

SANA

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img