Home Vijesti Dr. Fehratović – Zakonski kazniti funkcionere koji iscrpljuju gradske i opštinske budžete

Dr. Fehratović – Zakonski kazniti funkcionere koji iscrpljuju gradske i opštinske budžete

280
0

Poslanici Skupštine Srbije završili su rad, a raspravu o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika i izmjenama i dopunama o krivičnom postupku, ali i o drugim prijedlozima, nastaviće sutra. Među zakonskim prijedlozima su i “Tijanin zakon” koji predviđa doživotni zatvor ubicama i silovateljima djece, kao i Zakon o sprečavanju korupcije. Narodni poslanik dr. Muamer Zukorlić kazao da će Stranka pravde i pomirenja podržati pooštrenji kazni.

Poslanici Skupštine Srbije raspravljali su danas o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika i izmjenama i dopunama o krivičnom postupku, ali i o drugim prijedlozima. Govoreći o Zakonu o sprečavanju korupcije narodni poslanik Stranke pravde i pomirenja dr. Jahja Fehratović ukazao na spregu korupcije, tužilaštva i sudstva koje dovode do toga da određeni lokalni funkcioneri godinama iscrpljuju gradske i opštinske budžete a da zato budu uslovno osuđeni ili skoro nikada ne osuđeni.

– Imamo takvih slučajeva jako puno u Tutinu i Sjenici, čak i dan danas postoje neke krivične prijave koje stoje u tužilaštvima protiv dosta ozbiljnih rukovodioca lokalnih vlasti, i bio je jedan od dobrih mehanizama upravo ovaj dio kojim se bavila Agencija za borbu protiv korupcije, da se makar nekako natjeraju ti lokalni vlastodršci, da odgovaraju pred sudovima, i da bar imaju neku vrstu straha i savjesti da ukoliko nastave tako brutalno da iskorišćavaju lokalne budžete, da će ipak doći do nekakve pravde i do osuđivanja onoga što su oni radili.

Dr. Fehratović ukazao i na slabu implementacije zakonskih rješenja u manjim sredinama, ističući da zakon određene stvari dobro reguliasao ali da su sudije i tužicoci oni koji zaobilaze ta zakonska rješenja.

– Nažalost naši sudovi i tužilaštva nisu lišeni tog utjecaja i zato ponavljam da je korupcija čini mi se na lokalnim nivoima još prisutnija i da na lokalnim nivoima, po meni je možda trebalo ostaviti upravo da ovo postoji kao posebna odredba iako to možda komplicira rad Agencije za borbu protiv korupcije, također sve ostale mjere koje su date kao važne u podizanju krivične odgovornosti i prevencije su jako dobre, jako važne i doprinose tome da kako-tako ovaj naš sistem bude uređeniji, zato je vrlo važno da dođe i do suštinske implementacije svih ovih zakonskih rješenja. Ovo govorim iz ličnog iskustva jer smo nekoliko puta imali priliku pred sudovima vidjeti da zakonska rješenja su ustvari zakonska na papiru a da mnogo toga zavisi od sudije, od tužioca koji želi da na jedan ili drugi način sprovede tu zakonsku odluku ili jednostavno je zanemare. Zato kao i svakog puta još jednom zaista apel, jako se puno učinilo od strane ministarstva pravosuđa ali da se još više digne pozornost na tužilaštva i na sudove u manjim sredinama, lokalnim sredinama, posebno kada je u pitanju sprega korupcije, kriminala i drugih krimogenih elemenata i po mom mišljenju je zbog toga možda loše što se ukida da lokalni vlastodršci ili organi vlasti ne bivaju tretirani ovim novim ovlastima Agencija za borbu protiv korupcije.