Home Vijesti Održana druga redovna sjednica SO Sjenica

Održana druga redovna sjednica SO Sjenica

553
0

Skupština opštine Sjenica nije danas razmatrala predlog Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka o promeni naziva ulica u tom gradu jer je glasovima odbornika ostalih partija, a na predlog Socijalističke partije Srbije, skinut sa dnevnog reda.

Nakon toga usledila je pauza tokom koje su se odborničke grupe složile da kandiduju po dva člana iz svojih redova u posebnu komisiju koja će raditi na pripremi nove odluke za promenu naziva ulica, a koja bi trebalo da se nađe na dnevnom redu sledeće sednice lokalnog parlamenta.

„U jednom momentu došlo je do neimanja kvoruma, znači izuzev odborničke grupe SDA, sve odborničke grupe su napustile skupštinsko zasjedanje, a tačka dnevnog reda je bila preimenovanje ulica Opštine Sjenica, gdje se ljudi iz srpskih stranaka SNS-a i SPS-a nisu složili sa nekim prijedlozima. Normalno u svemu tome ih je podržala i odbornička grupa SDP-a koja je inače u koaliciji u ovom gradu. Tako da je u jednom momentu predsjednik skupštine rekao prekidamo sjednicu nemamo kvorum. Na dalje konsultacije dogovora odborničkih klubova ipak se došlo do riješenja i ta tačka dnevnog reda je skinuta sa dnevnog reda.“

Odbornica SPP-a Sanela Halković naglasila da je među prijedlozima bilo dobrih imena ali i loših, kao što je “Karađorđeva ulica“.

„ Današnju skupštinsku sjednicu obilježilo je neslaganje u tzv. kijamet koaliciji. Odbornici SDA, zapravo većina SDA, SDP, SPS i SNS-a sa njima nisu uspjeli da se dogovore oko naziva ulica, zbog toga je ta tačka i skinuta sa dnevnog reda, mi smo svakako bili protiv  onoga što je predloženo, zapravo tu je imalo i dobrih prijedloga zapravo zbog nekoliko prijedloga prvenstveno zbog “Karađorđeve“ ulice, gdje se decenijama borimo da promjenimo naziv te ulice. Znamo da je od ruke Karađorđa u Sjenici ubijeno između 2500 do 3000 sjeničaka civila, nedopustivo da bilo koja ulica nosi naziv  ime zločinca to bi bilo kao da u potočarima imate ulicu “Ratka Mladića“ ili u Aušvicu ulicu “Adolfa Hitlera“.

Pored toga, Skupština opštine Sjenica usvojila je rebalans budžeta kojim je Ustanovi kulture odobreno šest miliona dinara za opremanje jednog dela “Sjeničke kuće”.

Glasovima većine usvojen je i završni račun budžeta za 2018. godinu, a odbornici opozicione Stranke pravde i pomirenja su kritikovali taj dokument navodeći da su finansijski izveštaji nejasni i da su troškovi nerealno uvećani.

SANA – Adaleta Sejdović – Hamzić