Home Vijesti Džamija u Gostunu u novom ruhu

Džamija u Gostunu u novom ruhu

1276
0
Radovi na džamiji u Gostunu u završnoj fazi

Medžlis IZ-e Brodarevo, iako od skoro punopravan i stalni član Mešihata IZ-e u Srbiji, svojim aktivnostima bilježi velike rezultate. Mjesto Gostun, udaljeno 35 kilometara od Prijepolja i otprilike 8 kilometara od Brodareva u okviru je tog medžlisa, a uskoro će njihova džamija, koja je kroz povijest nekoliko puta rušena i građena, biti otvorena za vjernike u potpuno novom, savremenijem ruhu. Zajedničkim snagama mještana, medžlisa i svih građana MZ Brodarevo Kurban bajram će se klanjati u novoj džamiji. Nakon što je prvi ezan proučio Sanel ef. Bjelak, razgovarali smo sa predsjednikom džematskog odbora koji nije krio svoje zadovoljstvo zbog reobnove stare džamije. Uputio riječi zahvalnosti svima koji su na bilo koji način učestvovali.

“Za ovu džamiju možemo reći da postoji otkada postoji i samo selo. Ona se sada renovira u odnosu na ono što je bilo pređašnje, a radi svoje funkcionalnosti, potreba ovoga sela i mjesne zajednice. Želim da se zahvalim svima koji su na bilo koji način učestvovali da se radovi privedu kraju. Molim Gospodara da sve obilato nagradi”, ističe Juković Gazo, predsjednik džematskog odbora.

Predsjednik medžlisa IZ-e Brodarevo Muhamed Bašić ponosan na džematlije, njihovu slogu i organiziranost.

“Svojim aktivnostima, trudom i radom džematlije MZ Brodarevo dokazali su da skupa mogu da iznesu ovaj teret i ovaj emanet. Ova džamija je rušena i građena nekoliko puta u prethodnom periodu, pogotovu u onim oskudnim ratnim vremenima je pretrpjela brojne promjene, mežutim snagom volje i iskrenim nijetom svih Brodarevaca, a posebno džematlija iz sela Gostun ona sada izgleda veleljepno”, ističe Muhamed Bašić.

Sreća i zadovoljstvo slike su koje su ostale u Gostunu. Svečano otvaranje planirano je prvog dana Kurban bajrama.

SANA – Hamza Škrijelj