Home Vijesti Promocija IT smjera za nadarene učenike

Promocija IT smjera za nadarene učenike

291
0

U Osnovnoj školi „Bratstvo“ nadarenim učenicima osmog razreda u Novom Pazaru predstavljen novi projekt.   Radi se o IT struci za šta je Ministarstvo prosvjete dalo u zadatak da se djeca potpunije informišu o Gimnazijama koje imaju IT odjeljenja kao i o prijemnim ispitima, nastavnim predmetima. Odjeljenja učenika sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku jedan su od načina na koji obrazovni sistem nastoji odgovoriti na potrebe tržišta rada.

-Ono što je bitno kod naših učenika koji budu upisali ovaj smjer da će stjecati znanja iz oblasti informatike kao što su to operativni sistemi, članske mreže, protokoli. Bit će tu riječi i o internet programiranju. Suština naše prezentacije je da se unapređuje IT struka, odnosno informatika i informaciono-komunikativni sistemi, kaže Mirza Mustafić nastavnik informatike u OŠ „Bratstvo“.

Ena Halilović završava osmi razred. Želi kaže upisati IT smjer u Gimnaziji i biti softverski inženjer

-Meni se ovaj smjer svidio zato što je vezan za matematiku i fiziku a ja volim prirodne nauke i planiram u budućnosti biti softverski inženjer. Primijetila sam da je to u našoj zemlji sve popularnije i sve više traženo i zato sam se odlučila na upis ovog smjera.

Zahvaljujući kompetencijama, ovi učenici mogu odmah po završetku gimnazije postati dio inovativnih startap kompanija. Učenici koji su završili gimnazijska IT odjeljenja svoje znanje, vještine i stavove već su uspješno pokazali na konkursima koje su raspisivale telekomunikacione kompanije. Naročito velike uspjehe pokazali su u veb-dizajniranju i kreiranju aplikacija za mobilne telefone.