Izašao 41. broj Novopazarskog zbornika

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

U novopazarskom muzeju Ras organizirana je promocija 41. broja Novopazarskog zbornika koji sadrži 19 naučnih radova iz različitih oblasti.

Urednik zbornika istakao da je u stvaranju zbornika učestvovao 21 autor od kojih su neki prvi put pisali radove za ovaj časopis.

„Kao i prethodni brojevi i ovaj broj bavi se prvenstveno historijom i drugim historijskim znanostima Novog Pazara i naravno one teritorije koju pokriva novopazarski muzej, Tutin, Sjenica i okolnih mjesta. Doista su za ovaj broj pisali eminentni, priznati, poznati naučni radnici i svaki rad za sebe ima svoju veliku vrijednost.“ istakao Fuad Baćićanin

Novopazarski zbornik nastao je iz potrebe da se objelodane istraživanja na polju arheologije.

„Tada je on tako i koncipiran da bude časopis prvenstveno za arheologiju, međutim u vremenu iza toga nastale su potrebe da se obrađuju razne teme, tako da ovaj časois je obuhvatio i historiju, i arheologiju, arhitekturu, kulturu, obrazovanje, pravne nauke, ekonomske nauke, psihologiju, filozofiju i td.“ kazao Sait Kačapor

Realizaciju zbornika ove godine finansirao je grad Novi Pazar, a prvi broj ovog naučnog časopisa štampan je 1977. godine.

SANA – Adaleta Sejdović-Hamzić / FOTO – SANA

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img