Otvoren Festival knjige IUNP

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Otvoren je Festival knjige, tradicionalna manifestacija u organizaciji Internacionalnog univerziteta u okviru Univerzitetskog proljeća. Gotovo dvije decenije afirmira obrazovni, duhovni i intelektualni život  i promovira kult knjige, kao prepoznatljivi  kult dostojanstvenog, humaniziranog i univerzalnim vrijednostima motiviranog društva.  Festival knjige otvorio najznačajniji humanista s prostora Sandžaka i okruženja, vizionar i savremeni prosvjetitelj, poznavaoc i poštovac knjige i autor historijskog djela Drevna Bosna i  gnoseološkog djela Akademia osnivač Internacionalnog univerziteta, predsjednik Odbora za obrazovanje Skupštine Srbije akademik Muamer Zukorlić. Prije obraćanja uručio nagrade pobjednicima literarnog konkursa u organizaciji Intenacionalnog univerziteta u Novom Pazaru na koji se javilo više stotina učesnika iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije i iz dijaspore s radovima na bosanskom, srpskom, crnogorskom, makedonskom, engleskom, albanskom i njemačkom jeziku. Treće mjesto uz priznanje i nagradu od stotinu eura pripalo je Željku Boleviću učeniku Srednjw mješovite škole „Bećo Bašić“ iz Plava, Drugo, uz priznanje i novčanu nagradu od dvije stotine eura  Fatihu Mavriću učeniku Gimnazije u Tutinu, dok je prvo osvojila Una Rančić učenica Savremena gimnazije u Beogadu osvojivši tri stotine eura. Stručni žiri predlažio je da se za 20 odabranih tekstova štampa zbornik radova sa prvog međunarodnog literarnog konkursa “MOĆ ZNANJA”.

Festival knjige je, kaže akademik Zukorlić, između ostalog, jedan od primjera kako Internacionalni univerzitet ne dozvoljavaju da ga saviju socijalno-ekonomska i politička pitanja s kojima se suočava.   

-I zato sam ponosan na svoj grad Novi Pazar, na svoj Sandžak, a nadasve na svoj Internacionalni univerzitet, a kada kažem svoj jednako je i vaš i svih vas koji ga doživite kao svoj. Ponosan što uprkos svemu onome s čim se suočavaju, suočavali i suočavat će, imaju snage da jednu traku uvijek imaju rezerviranu za prave duhovne, prave etičke, prave obrazovne vrijednosti, kaže osnivač Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru akademik Muamer Zukorlić.

Rijedak je primjer, podsjeća, da u 21. vijeku neko ometa obrazovanje, ugrožava i guši, destruiše akreditaciju. Poseban po svemu, naglašava njegov osnivač Internacionalni univerzitet morao je proći sva iskušenja, ali opet pobjeđuje.

-Ovom prilikom Internacionalnom univerzitetu sada i ovako neposredno iako sam preko medija već čestitao, čestitam jučerašnje dobijanje akreditacije za program informatike. Da li je slučajno ili ne informatike kao oblasti koja je posebno važna za sve savremene izazove. Nažalost, nešto što je trebalo biti rutina za ovaj Univerzitet predstavlja osvajanje slobode. Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru je bajrak naše slobode, bajrak naše kulture, naše civilizacije, bajrak našeg prospetiteta i zapravo bajrak pod kojim koračamo krupnim koracima u svijetlu, prosperitetniju i sretniju budućnost.

U duhu nagrada, dosadašnjih dobrih iskustava i vrijednosti na koju svi imaju pravo otvoren Festival knjige. Nagrađujući mlade odmah na početku Internacionalni potvrdio da za talente i najbolje uvijek ima mjesta

-Meni je zaista drago što ste u mom radu prepoznali ta moja traganja za putevima znanja. Zaista mi je drago što sam dio svega ovoga i želim da nastavim, poručuje Una Rančić, dobitnica I nagrade na literarnom konkursu.

-Organizatori su ovo sve jako lijepo pripremili. Ono što bih ja želio da kažem da je tema konkursa interesantna jer uočavam, ne samo u našem društvu, da se znanje toliko i ne cijeni koliko bi trebalo jer je nastao taj krizni period što se tiče znanja. Ono u šta iskreno vjerujem i čemu se nadam je da će doći vrijeme kada će znanje doživjeti svoj procvat. Velika mi je čast što sam ovdje s vama i što je moj rad nagrađen za treće mjesto, ističe Željko Bolević kojem je pripala treća nagrada

Izlagača svake godine sve više

-Po mnogo čemu se razlikuje od drugih, prije svega po gostoprimstvu što nema na drugim mjestima. Srdačni ljudi, imaju razumijevanje i za kupce i za prodavce, a mi se trudimo da izborom knjiga i cijena budemo dostupni za svačiji džep, riječi su Slave Miloševića, “Nova knjiga”, Niš.

Festivalsku atmosferu karakteriše i veliki broj promocija

-Ono što će umnogome okarakterisati ovogodišnji Festival knjige jesu i naši jubilarni brojevi, odnosno predstavljanje i univerzitetske misli, ekonomskih izazova i 10. jubilarnog broja pravnih tema. Prije svega profesori i ljudi koji vode Departmane koji, sad već decenijama unazad kvalifikuju mlade ljude u stručni kadar našeg regiona  predstavit će i časopise koji du umnogome značajni zato što pružaju jednaku šansu i profesorima i mladim naučnicima da učestvuju u jednoj trci za znanjem, naglašava Rejhana Selmanović upravnica biblioteke IUNP

Štandovi na Trgu Gazi Isa-bega otvoreni od deset ujutro i prilika da se dođe do novih naslova i izdanja, a studenti i srednjoškolci do neophodne literature.  

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img