Home Vijesti Tokom sedmice rezultati probnog ispita za osmake

Tokom sedmice rezultati probnog ispita za osmake

450
0

U petak i subotu osmaci polagali probni završni ispit čiji su rezultati najavljeni za kraj sedmice. Osmake uskoro očekuje i pripremna nastava za malu maturu 17,18. i 19. juna koja je i zvaničan završetak osnovnog obrazovanja.  Uspjeh sa male mature važan je i zbog upisa u željenu srednju školu. Uspjeh iz osnovne škole nosi 60 bodova, dok će na tri testa ukupan maksimalan broj bodova biti 40. O broju bodova treba voditi računa prilikom popunjavanja liste od 20 želja

-Moja preporuka roditeljima je da upišu što više želja kad dođe vrijeme i da se to ne svodi na jednu, dvije želje nego što može više.Treba biti realan i treba se vratiti godinu-dvije unazad na osnovu nekog broja bodova koji je za tu željenu školu bio prosjek pa na osnovu toga da bude neko ogledalo za upis.Ako je Opšti smjer u Gimnaziji bio 90 bodova i prošle i pretprošle godine i ako učenik ima otprilike i više to je pokazatelj za ovu godinu. Ako ima 75 bodova znači to nije realno i tad mnogo roditelja griješi i popunjava neke nerealne želje i đaci ostaju neupisani, kaže Dejan Kolundžić, direktor OŠ “Bratstvo”.

U tom slučaju ostaje drugi upisni krug. Planom upisa za srednje škole predviđeno je da se svaki osnovac upiše, mada, između ostalog i zbog nerealnih ambicija u popunjavanju liste želja može se desiti da bude upisan samo u škole u kojima su ostala slobodna mjesta.

-Obično to bude treći stepen, nešto što oni ne žele. Dosad, ne znam kako je po drugim školama, ali iz OŠ „Bratstvo“ najveći broj učenika upisao se u željene škole.

Očekuje da svi koji učestvuju u procesu završnog ispita shvate to ozbiljno i omoguće djeci da pravilno iznesu što su naučili tokom osmogodišnjeg obrazovanja. Podsjeća i da je završni ispit prošle godine protekao u najboljem redu uz pohvale ministra Šarčevića za razliku od prije dvije godine kad je na tapeti bilo 11 škola iz Novog Pazara.