Home Vijesti Danas i sutra proba male mature za osmake

Danas i sutra proba male mature za osmake

337
0

Mali maturanti danas i sutra na probnom završnom ispitu. Svaki test na probnom završnom ispitu ima po 20 zadataka podijeljenih u tri nivoa – osnovni, srednji i napredni. U Osnovnoj školi „Bratstvo“probni prijemni polaže 185 učenika

-Danas će djeca polagati probni test iz matematike, a sutra iz srpskog jezika i kombinovani test gdje će biti pitanja iz fizike, hemije, biologije, geografije i istorije, kaže učiteljica u OŠ “Bratstvo” Dragana Ristović.

Podjednako su zastupljena pitanja otvorenog i zatvorenog tipa – zadaci gdje učenik mora dopuniti neku riječ, kao i oni na zaokruživanje. Uloga probnog završnog ispita je da se učenici pripreme na procedure koje ih čekaju na samom završnom ispitu.

-Bitno je da oni sami sebe procijene, da vide koliko su znanja stekli iz prethodnih razreda i koliko bi još trebali u ovom periodu do glavnog prijemnog da porade i na kom predmetu. Nema danas treme. Objasnila sam im zbog čega je bitno da budu ozbiljni da je prije svega zbog njih važno kako bi vidjeli gdje im šta škripi, gdje nešto nedostaje jednostavno da porade u ovom periodu još malo. U junu će biti ozbiljnija situacija nego danas ali se nadamo da će sve proteći u najboljem redu i tada, kaže učiteljica Ristović.

Završni ispit za osmake bit će organizovan 17,18. i 19. juna. Svi osmaci moraju polagati malu maturu, koja je i zvaničan završetak osnovnog obrazovanja.  Uspjeh sa male mature važan je i zbog upisa u željenu srednju školu. Uspjeh iz osnovne škole nosi 60 bodova, dok će na tri testa ukupan maksimalan broj bodova biti 40.