Borba supružnika iz Mura za krov nad glavom

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Agoniji supružnika Zećović iz naselja Mur u Novom pazaru nema kraja. Oboje teško bolesni traže pravdu. Baraka koju su jedva upristojili za život jedino je što imaju. Nažalost, i iz nje moraju. Evo i zašto

Supružnici Zećović još 1995. godine nakon 18 godina podstanarskog života, 74 godine radnog staža dobili  ar placa na trajno korištenje. Da ne bi, kako im je rečeno, tražili stan u gradu dobijaju zapuštenu baraku za koju, da bi je osposobili, ulažu 30 hiljada eura. Što kaže supruga Fadila, koliko smo u nju dali i kuću smo neku mogli napraviti. Ali, jedino je tad bila za šta su se mogli uhvatiti. I sve je nekako teklo do 2007. godine i, kako kaže, kad Sulejman Ugljanin dolazi na mjesto gradonačelnika. Ar zemlje, ističe prodaje, u tajnosti i za ove ljude, Fadilu koja se bori s karcinomom dojke i prošla je već 12 hemoterapija i Adema kojem je noga amputirana, počinje horor.

“Suljo Ugljanin je prodao ovaj ar placa Avdu Hijeni iz Trnave, ni znali nismo. Samo je čovjek došao pred vrata i rekao, ja sam kupio , dao sam Sulju deset hiljada, Mečetu pet hiljada i nekoj Saidi pet hiljada i ovo je sad moje. Vi morate da izlazite.” kaže Fadila Zećović.

Pozivi da isele zajedno sa stvarima stalno stižu, ali i prijetnje.

“Dolaze, kako ne dolaze. Ja sam to kupio kaže. On bolestan, ja bolesna, šta ću. I da me neko ubije, da me ostave ovdje. Suljo Ugljanin mi je doveo ovu bolest, i meni i Ademu. Molila sam ga, išla kod njegovih kćerki, išla u Lučnu zgradu, Suljo nije htio da se pojavi. Došao je jednom tu pred izbore u kahvu SDA i ja sam upala i rekla ja sam ona čiji si plac prodo. On je samo ćutao, ništa nije rekao.”

Pisala mu i pisma samo da poništi prodaju i da dvoje starih i nemoćnih konačno ostave na miru

“Ja odavde neću. Ovdje sam došla i ono veče kad sam došla od radosti sam rekla da neću odavde samo mrtva.”

O Fadili i Ademu brine Halil Berović sa suprugom, pomognu koliko mogu

“To je tragedija nažalost da njih dvoje starih koji nemaju ni djecu , gdje će oni na ulicu. Ona je uzela dvije kante, može i da se zapali. Pa su ih prepadali, upadala im dva čovjeka usred dana a oni su nemoćni i niko ništa ne preduzima. Neću ih ostaviti sigurno makar me koštalo.” kaže Halil Berović.

Iako bolesna poručuje i u Beograd će da traži pravdi. Borba s bolesti, ali i za baraku koja je njihovo jedino mjesto za život se nastavlja. Borba s vjetrenjačama kojoj se, nažalost, ne vidi kraj.

SANA

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img