Učenice ženske medrese “Gazi Isa-beg” u Rožajama punim intenzitetom prema novim saznanjima i intelektualnoj izgadnji

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Medresa Gazi Isa-beg je vjersko-obrazovna institucija koja nudi sticanje znanja iz oblasti islamskih nauka, ali također i svih drugih nauka koje su od vitalnog značaja za zajednicu i prostor u kojem jedno društvo egzistira. Takav slučaj jeste istureno odjeljenje ženske medrese Gazi Isa-beg u Rožajama koje svoje aktivnosti konstantno uvećava i nadograđuje intelektualne sposobnosti učenica koje tu medresu pohađaju.

Sa početkom drugog polugodišta u medresi, uočljiv je napredak i rad ka sticanju znanja preko aktivnosti koje se odvijaju svake nedjelje na raznim tribinama.

Tribina o međunarodnom danu jezika

Najznačajnija tribina koja je obilježila prethodnu nedjelju jeste tribina o međunarodnom danu jezika, koja je održana 21. 02. 2019. godine u prostorijama medrese, ovaj dan obilježavaju zemlje članice UNESCO-a sa ciljem unapređenja učenja i razvoja maternjeg jezika, kulturne i jezične raznolikosti.

Tradicionalno, aktivnostima dramske i recitatorske sekcije, medresa je također prigodnom svečanošću obilježila ovaj datum. Sadržaj je osmišljen kroz poetsko veče i realizovan u prostorijama medrese. Organizatori ove manifestacije bile su učenice medrese Gazi Isa-beg iz Rožaja, zajedno sa profesoricom bosanskog jezika Igbalom Osmanović.

Učenice su kazivale stihove bošnjačkih pisaca Muse Ćazima Ćatića, Skendera Kulenovića, Safet-bega Bašagića, Izeta Sarajlića, Ahmeda Muradbegovića, Envera Čolakovića i mnogih drugih. Svojim izražajnim kazivanjem pjesama i proznih tekstova, kako afirmisanih pisaca, tako i svojih autorskih radova, učenice su obogatile sadržaj cjelokupnog programa.

Predavanje Jovane Strugar, tema: “Suzbijanje nasilja nad ženama”

Svoje aktivnosti učenice medrese Gazi-Isa beg u Rožajama nastavile su i 26. 02. 2019. godine, kada ih je posjetila psihološkinja Jovana Strugar i održala efektivno i poučno predavanje na temu: “Suzbijanje nasilja nad ženama”.

Jovana Strugar

Ona je sa psihološkog aspekta pričala o ovom fenomenu i na izvanredan način učenicama i prisutnima objasnila šta se sve podrazumijeva pod terminom nasilje. Koristila je razne vježbe da bi zajednički došli do adekvatnog rešenja i podizanja svijesti i znanja o fenomenu nasilja. Učenice su također bile u prilici da postavljaju pitanja, diskutuju i iznose lične stavove što je dodatno poboljšalo ovo veoma korisno druženje.

Predavanje dr. Zinete Dacić, tema: “Karcinom”

Da bi se period u kojem su održane tribine i predavanja na adekvatan način završio, svojim izlaganjem za to se pobrinula dr. Zineta Dacić koja je govorila o karcinomima uopšte, a poseban akcenat stavila je na karcinome kod žena. Ona je, veoma pažljivo objasnila koje sve faze razvoja karcinoma postoje i koje su mjere prevencije. Naravno, učešće su imale sve prisutne koje su svojim pitanjima i dobijenim odgovorima još detaljnije razjasnile ovu temu

Medresa Gazi-Isa beg nastavlja sa svojim aktivnostima, a sve zarad sticanja znanja i unapređivanja pojedinca i zajednice.

SANA – Armin Demić

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img