Saopštenje za javnost u povodu donošenja Odluke o etičkom kodeksu državnih službenika

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

SPP CG
Rožaje, 25. 02. 2019. godine

SPP u CG se najoštrije protivi bilo kakvim oblicima diskriminacije, a posebno onim koji dolaze kroz obavezujuća dokumenta Vlade Crne Gore. Odluka o etičkom kodeksu državnih službenika i namještenika koju je donijela Vlada CG je i sa etičkog ali i sa formalno pravnog stanovišta poptuno sporna.

Neetičnost ovog „etičkog“ kodeksa proizilazi iz njegove diskriminirajuće poruke gdje se vjersko osjećanje i vjerski simboli koji su utkani u način života vjernika i kao takvi su vidljivi na svakom vjerniku, u institucijama države proglašavaju zabranjenim pod izgovorom mogućnosti da to vjersko obilježje može „da dovede u sumnju njegovu nepristrasnost i neutralnost u vršenju poslova“. Ovdje se očigledno polazi sa jednog već viđenog neokomunističkog principa, tzv. uravnilovke, gdje će se podjednako zauzeti stav prema svim religijama, što pokazuje kako se u vjersko pitanje ulazi nasiljem nad vjerničkim osećanjima i njihovim ustavnim pravima da kao slobodni građani dijele pravo na državu jednako i sa onim koji su bez vjere. Na taj način se nevjernici favorizuju u odnosu na vjernike a tzv.laička država potpuno pogrešno tumači kao vlasništvo nevjernika, sa orvelovski „jednakijim“ pravom.

Kroz tzv. etičko pitanje, ovim „vojničkim“ kodeksom Vlada ulazi u problem definicije recimo zimske garderobe koja bi i za Dobrog vojnika Švejka bila problematična, jer ne može biti ista za sjeverni dio države i za primorski. Kakve će čizme nositi oni u Ulcinju, Baru, Budvi… a kakve će nositi u Pljevljima, Plavu, Rožajama…? Ne nose se kratki rukavi u Rožajama kada se nose u Ulcinju, i to će zaista biti veliki problem. 
Sa formalno-pravnog aspekta, radi se o dokumentu koji i usvojoj eksplicitnosti ali i u svojoj nedorečenosti i površnosti nosi brojne i javne i skrivene oblike diskriminacije i poruku da, ukoliko se ova Odluka pokaže ustavno održivom, Ustav Crne Gore ne obezbjeđuje jednakost svih građana kako se to eksplicitno kaže u članu 17. Na političkoj ravni, jasno je da se ovakva odluka donosi, po već oprobanom običaju za potrebe skretanja političke pozornosi sa brojnih aktuelnih problema, a u ovom momentu sa problema protesta i rastućih političkih tenzija. Kada se pobrkaju i zamrse konci, čvorovi se seku mačem, a ovdje je mač udario i na građanima već dobro poznati Sporazum Vlade i Islamske zajednice, koji je zbog miješanja Vlade u izborni proces organa IZ, kao takav suštinski neustavan, ali uprkos tome, u ovom slučaju, ovaj kodeks je u suprotnosti sa članom 14. pomenutog Sporazuma, što ga dodatno diskredituje.

Ovim kodeksom se direktno krši član 8. Ustava CG, te konačno, iz svega rečenog, smatramo da je ovakva Odluka neustavna i ako je Vlada brzo ne povuče, SPP u CG će u cilju zaštite prava građana na slobodno vjersko opredjeljenje, podnijeti Ustavnu žalbu i u redovnom postupku oboriti ovu spornu Odluku.

SPP CG

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img