Muratović – Podsjećanje na genocid u Štrpcima

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

FOTO – SANA

U Srbiji je zbog zločina počinjenog u Štrpcima Tužilaštvo za ratne zločine podiglo optužnicu protiv pet osoba u martu 2015. godine. Putnici bili su državljani Srbije i Crne Gore, a svi detalji tog zločina nisu nikada rasvijetljeni. Direktor instituta za istraživanje genocida i zločina, dr. Admir Muratović ističe da je za ovaj zločin bilo pripreme skoro dva mjeseca a da se pak tačno i zna ko je bio upoznat sa tim planom.

“ Sa ovim zločinom je bila upoznata komanda Užičkog korpusa, gdje je sa pripremom zločina upoznato i rukovodstvo željeznice. Čak jedan od službenika šalje informaciju službenu, nadležnim institucijama da je dobio informaciju da se priprema zaustavljanje međunarodnog voza, na relaciji Beograd – Bar, u mjestu Štrpci “, kaže direktor instituta za istraživanje genocida i zločina Admir Muratović.

Smatra da je veoma bitno da se pošalje poruka da kao generacija koja neće šutjeti, pa se nada da će i buduće generacije nastaviti i imati snage da dovrši ovo u pravnom ali i pravom smislu jer ne smijemo dozvoliti da ovakav zločin padne u zaborav.

“ Ovo velo šutnje koje traje suviše dugo, ne može se drugačije tumačiti osim kao nepostojanje volje da se to istraži ali i brige. Pored onoga što možemo čuti deklarativno da kažu da su Bošnjaci, muslimani, građani ove države trebaju biti jednaki pred zakonima, osjećati se kao svoj na svome. Kada je u pitanju implementacija, pa i ovih najtežih pitanja, vidimo da nije to baš tako na terenu “, završava direktor instituta za istraživanje genocida i zločina Admir Muratović.

U srijedu, 27. februara, navršava se 26 godina od otmice 18 Bošnjaka i jednog Hrvata na željezničkoj stanici Štrpci. Bošnjačka kulturna zajednica u saradnji sa Mešihatom IZ-e u Srbiji – Medžlisom Prijepolje, organizira komemorativnu akademiju “Štrpci bez mezara”.

SANA – Zerina Bojadžić

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img