Da li smo svjesni godina bereketa koje su za nama?

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Muftija sandžački hfz. Abdurrahman ef. Kujević

Na prostoru Balkana među muslimanima, Bošnjacima postoji vjerovanje da ih pamćenje slabo služi, a dva ta vjerovanja i mišljenja, slična tome, potkrijepljena su dokazima. Da ne bismo podsjećali i doboko se vraćali na historiju, u historijska dešavanja kod nas, samo ćemo na kratko baciti pogled unazad, period poslednjih 13. godina. Šta je to bitno za nas muslimane, Bošnjake Sandžaka? Neki bi možda rekli da je to nezavisnost države Crne Gore. Neki bi možda imali drugo zapažanje, ali za vjernike pravo, istinsko zapažanje u smislu bitnih promjena jeste povratak Adburrahmana Kujevića 2006. godine sa studija, iz grada Allahovog poslanika s.a.v.s, iz Medine, inače, danas poznatijeg kao muftije sandžačkog hfz. Abdurrahmana ef. Kujevića.

Prepoznatljivo djelovanje i rad za istinu, koje je krenulo te 2006. godine, osjetili su se na daleko, ne samo na prostoru Rožaja i Sandžaka, već i šire, diljem dunjaluka, a posebno na prostorima među našim iseljenicima i dijasporom. Prekretnica, postignuta sa djelovanjem jednog čovjeka, rožajskog dječaka koji se iz svijeta vratio sa punom zrelošću obilježava taj period istinom, duhovnom relaksacijom i borbom ka Allahovom dž.š zadovoljstvu. Naravno da je istina uvijek suočena sa određenim poteškoćama, tako da je to bio i slučaj muftije sandžačkog hfz. Abdurrahmana ef. Kujevića. Ne zaboravimo da je i Muhammed a.s imao poteškoća u svom djelovanju i pojašnjavanju istine, iako je bio Allahov poslanik i miljenik, pa kako da jedan obični Allahov rob koji nastoji svojim djelovanjem izbaviti ljude iz tmina na svjetlo, iz robovanja ljudima u robovanje Allahu i iz skučenosti dunjaluka u prostranstvo Ahireta, ne naiđe na smutnje i spletke neprijatelja istine?

Pored svih tih iskušenja koje su se dešavala i koja se dešavaju, javnost, ljudi, svi oni koji poznaju muftiju Kujevića, svjesni su onoga što on kazuje, svesni su te istine koja dolazi sa izvora vjere, dina Islama, pa tako su svjesni i onog nastojanja da neprijatelji Islama pokušaju zaustaviti njegovo djelovanje, a sve u cilju porobljavanja stanovništva koje svoju teritoriju od davnina naziva Sandžakom, gdje se praktikovao i praktikuje pravi Islam, bez primjesa bilo kakvog nastranog djelovanja, gdje su ljudi svjesni svojih vjerskih, nacionalnih i drugih vrijednosti koje ih krase i sa kojima ih je Allah počastvovao.

Ono što obilježava 13. godina djelovanja muftije Kujevića, jeste redovno heftično predavanje koje traje sve to vrijeme, gdje se uče principi vjere kao što su: sira, tefsir, akaid, fikh i hadis. Na hiljade je onih koji su čuli predavanja i riječi muftije Kujevića, koji su se Allahovom odredbom I njegovim djelovanjem čvrsto uhvatili Allahovog užeta I nikako se ne razjedinjavaju.

Haotično djelovanje naroda na prostoru Sandžaka vjekovima unazad, upravo je ukazivalo na to da taj narod bez jake vjerske infrastrukture, islamskog djelovanja, ne osjeća svijest! Podsticanje na konstantan rad na putu dobra, na educiranje, proširilo je saznajne vidike kod muslimana, Bošnjaka, te se sada može vidjeti da ovaj narod ima veću intelektualnu moć i može se natjecati na svim poljima koja traže vjersku i svaku drugu educiranost. Ono što je nakad bilo, vjerski, nacionalni i kulturni hendikep našeg naroda, pored ostalog i djelovanjem muftije Kujevića značajno je umanjeno i čini nam se da on svojim djelovanjem nastoji iskorjeniti svaku pojavu koja na neki način šteti naraštajima koji dolaze.

Na nama muslimanima – Bošnjacima je da uradimo ono što je do nas i pomognemo muftiji Kujeviću u njegovom plemenitom radu, tako ćemo pomoći sebi i drugima. Moramo graditi jaku intelektualnu arhitekturu koja će imati jasan cilj pred sobom. Povjereni emanet se tiče svih nas, pa nas ovakve stvari moraju interesovati, jer se radi o suštini našeg šehadeta.

SANA – Armin Demić

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img