Film Avde Huseinovića o bosanskim Srbima herojima Armije RBiH

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

 

Dokumentarni film „Junak umire jednom“ originalna je priča o bosanskim Srbima, herojima odbrane Republike Bosne i Hercegovine od agresije od 1992. do 1995. godine. Prema riječima autora Avde Huseinovića, nekako najviše liči na one najuzbudljivije knjige, romane, ratne priče o kojima se u prošlosti čitalo i o kojima se slušalo iz nekih davnih ratova.

-Ovo je jedna državotvorna poruka tih ljudi da je država iznad svega, da je bitka za Bosnu i Hercegovinu, nešto što je njima u tom momentu, a i onima koji su preživjeli i koji su svjedočili tom ratnom putu, i dandanas oni smatraju da bi sve to ponovili i da, kada je priča o odbrani države, nema kalkulacija, kaže autor Avdo Huseinović

Ovdje se, kako kaže, radi i o jednom fenomenu ili neoborivoj historijskoj činjenici.

-Da je Armija Republike Bosne i Hercegovine bila jedna vojska ili vojna snaga koja se izrodila na tlu bivše Jugoslavije, a koja je s tim karakterom bila multietnička i koja je u svojoj platformi imala borbu za državu sva tri njena naroda i ostale. I ona je, po svom katakteru, ostala takva i o tome u filmu svjedoči profesor Mirko Pejanović i da je ratno Predsjedništvo cijelo vrijeme bilo multietničko.

 

Možda su se u nekim momentima dešavale incidentne situacije, ali nikada i nijednom to nije bio dio nekog sistema da bosanska vojska ne bude isključivo bosanska i multietnička vojna snaga koja se izrodila faktički iz pepela, poručio je Huseinović. Ovakvim projektima, poručeno je, čuva se istina o odbrani Bosne i Hercegovine.

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img