Dr. Plojović: Želimo da dugoročno riješimo problem vakcinacija hadžija

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Nakon emisije „Pretres“ na Sandžak televiziji u kojoj je gostovao akademik Muamer Zukorlić vodi se kampanja protiv akademika zbog toga što je istakao, kako kaže, činjenično stanje u zdrastvu u Novom Pazaru.

Nakon opstrukcija studentima Internacionalnog univerziteta da izvrše humanitarnu akciju davanja krvi, na Regionalnoj televiziji oglasio se dr Šefadil Spahić, direktor Zavoda za javno zdravlje koji je istakao problem od prošle godine kada je u pitanju vakcinacija hadžija, ističući da uprava Mešihata nije uputila zahtjev za vakcinaciju.

Međutim, potpredsjednik Mešihata IZ u Srbiji dr. Rešad ef. Plojović je kazao da je mjesec dana prije odlaska na Hadž održan sastanak sa dr Spahićem.

  • Na tom sastanku dr Spahić je meni lično prenio da on kao direktor i ZZJZ ima problem i ne može obezbjediti besplatne vakcine našim hadžijama a sa druge strane isto da ljekarska ekipa izađe i da vakcine, što je značilo da se mora po tom pitanju snaći kako znamo. Dakle, obezbjedili smo vakcine od poznatog njemačkog proizvođača dotične vakcine koje su hadžijama uredno date, a koje su plaćene po cijeni koja je poznata javnosti, a da su hadžije djelimično participirale u vakcinama što je bio dodatan trošak – kazao je dr. Plojović.

Dr. Plojović kazao da je Mešihat uputio poziv direktoru ZZJZ na dijalog, kako se u ovoj godini ne bi ponovilo isto.

  • Mešihat IZ-e je pozvao dr Šefadila Spahića kako ove godine ne bi došlo do istog ili sličnog problema, mi ćemo ponovo insistirati da dr Spahić sjedne sa nadležnim ljudima iz Mešihata IZ-e u Srbiji i da ova rasprava ne smije i ne treba da bude samo putem medija već da ona mora biti u četiri oka da bi se dogovorili konkretni koraci kako bi oni koji žele ići ove godine na Hadž imali obezbjeđene vakcine. Mi nećemo prihvatiti da ZZJZ nije u prilici ili neće da obezbjedi vakcine hadžijama, a to čine centri u okruženju – kazao je potpredsjednik Mešihata dr. Rešad ef. Plojović.

Potpredsjednik Mešihata uputio pitanje:“Zašto se svako pitanje i aktivnost Mešihata Islamske zajednice želi pod svaku cijenu sa druge strane ispolitizirati?“ Dodao je da sve što radi Islamska zajednica poput renoviranja džamije, očuvanje vakufske imovine sa druge strane se predstavlja u negativnom kontekstu.

 

Sana / Tekst: Džana Džanković / Foto: Sandžakpress

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img