Obilježen neustavni dan bh. entiteta Republike Srpske

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Dan bh. entiteta Republika Srpska, praznik koji je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim, obilježen nizom manifestacija koje su organizirane u Banjoj Luci. Svečanostima prisustvuje Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, entitetska predsjednica Željka Cvijanović, kao i premijerka Srbije Ana Brnabić, te patrijarh Irinej. U podne je počeo svečani mimohod pripadnika entitetske policije i civilnih službi. Praznik se obilježava u spomen na zasjedanje srpskih zastupnika iz Skupštine Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine, koji su nekoliko mjeseci ranije osnovali skupštinu srpskog naroda u toj zemlji.

  • Zadovoljstvo mi je što obilježavamo još jedan dan u miru, u u političkim i ekonomskim stabilnim okolnostima. Ovo je vrijeme, osim svih svečanosti kojim obilježavamo tako važan dan jeste da se bavimo i nekim drugim stvarima i jeste da predano radimo za budućnost Republike Srpske i da povodom ovog dana potvrdimo svoje opredijeljenje u ime naših institucija, ali isto tako da iskažemo svoje poštovanje prema građanima i da njima damo konačno obećanje da će tako biti. Stabilne i jake institucije su garancija stabilne i jake republike, zadovoljni zbog toga što smo uspjeli u prošloj godini da savladamo brojne prepreke, znam da će ih biti u budućnosti ali isto tako znam i vjerujem u čvrstinu ovog naroda, vjerujem u naše građane, vjerujem u snagu naših institucija, i znam da ćemo uspijevati da savladavamo prepreke koje su pred nama – poručila predsjednica bh. entiteta Republike Srpske, Željka Cvijanović.

Ani Brnabić je na posebnoj ceremoniji, uručeno odlikovanje “Orden Republike Srpske na lenti”. Nositelji tog priznanja su Radovan Karadžić, Ratko Mladić, Biljana Plavšić te Momčilo Krajišnik, bivši dužnosnici Srba u BiH koji su svi osuđeni za ratne zločine pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju.

  • Riječ je o konkretnoj i stvarnoj brizi Srbije za opstanak i napredak Republike Srpske, uz čestitke svim građanima na Dan Republike Srpske želim da se i danas nakon Božićnih praznika kako ulazimo u još jednu novu godinu, ne zaboravljajući prošlost da se ne bi ponovila, okrenemo budućnosti, saradnji, miru i stabilnosti, brzi za generacije koje dolaze iza nas, i našoj obavezi da za njih napravimo drugačiji region i bolju budućnost – poručila je premijerka Republike Srbije, Ana Brnabić.

Vučić čestitao praznik predsjednici Republike Srpske sljedećim riječima:

Čuvajući mir i stabilnost u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini, Vi nam pomažete da se posvetimo ekonomskom prosperitetu Srbije i ostvarenju zajedničkih planova. Želim svima u Republici Srpskoj dobro zdravlje, sreću u ličnom životu i uspeh u radu. Živela Republika Srpska i živela Srbija – poručio je Vučić.

Dok se na jednoj strani neustavno slavi, na drugoj se nalaze neriješeni slučajevi ubijenih mladića 21-godišnjeg Davida Dragičevića i  22-godišnjeg Dženana Memića – dva slučaja obavijena velom tajni. Grupa “Pravda za Davida” najavila je ranije da neće prisustvovati ovoj ceremoniji ističući da neće dopustiti korumpiranom sistemu da opet isprlja ime grupe.

 

Tog dana, 9. siječnja 1992. godine, zastupnici donose odluku o osnivanju Srpske republike Bosne i Hercegovine i taj datum kasnije postaje dan Republike Srpske. Taj praznik ne priznaju bošnjački i hrvatski političari u Republici Srpskoj, jer ga smatraju neustavnim i diskriminirajućim za Hrvate i Bošnjake u tom entitetu.

 

Sana / Izvor: Al Jazeera i agencije / Foto:BN TV, HercegBosna,Kurir, Informer, AJB

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img