Gorivo jeftinije, čeka se rast akciza

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Cijene goriva u Srbiji su prvih dana nove godine nastavile put istom, silaznom linijom, započetom sredinom prošlog decembra. Tako je benzin od 95 oktana pojeftino za dinar do 1,5 dinara i na velikom broju pumpi prodavan je za 144,20, dok je evrodizel pojeftinio za 1,5 do dva dinara, pa je prodavan i za 158,90 dinara za litar.

Najveće pojeftinjenje bilježi se kod tečnog naftnog gasa (TNG), koji je pre nove godine prodavan za 82 do 84 dinara za litar, a na u ponedeljak (7. januara) je mogao da se pazari na pojedinim benzinskim pumpama i za 78 dinara za litar, prenosi eKapija.

Stručnjaci kažu da je, posle skoka cijene sirove nafte, početkom prošle jeseni na svjetskim tržištima došlo do drastičnog pada cijene “tečnog zlata”, pa je, s obzirom na stabilan kurs dinara prema euru i dolaru, sasvim normalno što su i kod nas cijene krenule naniže.

Ukoliko ne bude većih potresa na globalnom tržištu, cijene derivata bi mogle da budu još niže, iako se očekuje povećanje akciza, odnosno njihovo zakonsko usklađivanje sa rastom cijena na malo.

Dinarski iznosi akciza se usklađuju sa rastom potrošačkih cijena. Koliko je to, znaćemo kada Republički zavod za statistiku objavi koliko iznosi rast potrošačkih cijena u 2018. To će biti objavljeno u drugoj polovini januara, a kada će biti objavljene nove akcize, nikada se ne zna. Prošle godine, usklađene akcize su počele da se primjenjuju od 17. marta, a 2017. od 1. februara – kaže Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS), prenosi eKapija.

Prošle godine je država povećala akcize tek u martu za 1,60 dinara po litru. Zanimljivo je da kada se uporede cijene goriva 7. januara 2018. i 2019, vidi se da razlika u cijeni benzina nema i da je samo dizel skuplji (za 7,5 dinara).

 

Sana / Izvor: Blic, eKapija, Teklić

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img