Peštercima zimski period svake godine donosi puno problema

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Tijekom zime, Pešterska visoravan poznata je po neprohodnosti i minusu. Stanovnicima se u ovom dijelu godine dodatno život oteža jer osim poteškoća pri radu i odlasku u kupovinu, tu je i poteškoća pri odlasku u bolnicu ili pozivu hitne pomoći kojoj treba više vremena da stigne do jednog domaćinstva.

“Nije lahko po današnjem snijegu i minusu donijeti mlijeko do prohodnog puta do kojeg mljekari mogu doći po njega. Nije lahko opstati na Pešteri, al eto opstaje se” – kazao je stanovnik Pešteri.

Već poslije prvih sniježnih padavina, Pešterci imaju problem. Putevi prema selima su neprohodni, a da se radi mora, kažu, ali i da se ide u kupovinu. Zato u ovom periodu muškarci iz više sela pješače kroz snijeg i po nekoliko kilometara kako bi donijeli mlijeko do prohodnog puta do kojeg mljekari mogu doći.

Ovaj problem prepoznao je narodni poslanik dr. Jahja Fehratović koji se oglasio na društvenoj mreži Facebook.

“Ovo su iskonski heroji bošnjačkog prkosa! Zbog ovih ljudi koji vijekovima odoljevaju najsurovijim uvjetima života, moramo se izboriti za putnu infrastrukturu! U protivnom, bit će ih sve manje, a samim tim i nas. Naša obaveza i najveći nacionalni interes jeste obezbjeđivanje uvjeta ovim i svim drugim ljudima da normalno privređuju i žive od svog rada ovdje u našem lijepom, ali zapostavljenom Sandžaku” –  istakao je dr. Fehratović.

 

Sana / Tekst: Džana Džanković, Sandžačke novine / Foto: Novi Pazar Guide, Facebook

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img