Home Vijesti Korupcija u Novom Pazaru – Građani ne vjeruju institucijama

Korupcija u Novom Pazaru – Građani ne vjeruju institucijama

323
0

57 % Novopazaraca smatra da je korupcija rasprostranjena u velikoj mjeri u institucijama poput bolnice, suda, tužiteljstva i drugih javnih ustanova.


Jedna građanka u šestoj godini ležala je na odjeljenju u Kraljevu, ističe razlike u odnosu zapošljenih prema pacijentima u Kraljevu i Novom Pazaru. Ističe da ne postoji kontrola medicinskih radnika.

„Ja sam bila kao dijete u Kraljevu. Nikada neću zaboraviti kako me osoblje gledalo. Sad bih mogla zaplakati, ali ovdje kad dođem to je strašno. Nije sve tako crno, ali ovo sve treba promijeniti. Mi sada imamo doktore, školovane ljude koji mogu da zamijene i koji hoće da rade, a ne ovdje ljekari rade i privatno i kada im dođemo u bolnicu ponašaju se kao da smo ušli u štalu“ – kazala je novopazarka za Sandžak televiziju.

Korupcija je uz siromaštvo prepoznata kao jedan od ključnih problema u Srbiji, zdrastvene institucije najkorumpiranije su pokazuju istraživanja koje su sproveli CESID i USAID. Građani nemoći pred nemilosrdnim sistemom.

„Sto posto korupcija postoji i to ne samo u bolnici i zdrastvu. Mi smo nula ovdje.“ Na pitanje „Kako se izboriti protiv korupcije“ jedan građanin je kazao:“ Izboriti se tako što trebamo izabrati demokratsku vlast koja će stvarno stati toj korupciji u kraj. Drugi način ne postoji“

Građani su se izjasnili da nemaju povjerenja u agencije i državne organe, jer ističu da je efikasnije dati novac ili pronaći vezu do željenog cilja.

  • Korupcija obuhvata i generalnu zloupotrebu položaja, trgovinu uticajem, dakle, uticaj jedne osobe koja se nalazi na poziciji na drugu da ona zloupotrijebi svoj položaj, a u najširem smislu korupcija obuhvata nepotizam i kronizam,odnosno pojavni oblici, a to je npr. davanje favorizma prilikom zapošljavanja ili dobijanja nekih sredstava od lica koja su vam prijatelji, rođaci.

Transparentnost Srbija ocijenila je da većina mijera iz Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije od 2013. do 2018. godine nije realizirano, a da i one koje su formalno ispunjene ugl. nisu donijele očekivane rezultate. Za uspješnost gonjenja korupcije su prije pet godina u strategiji i akcionom planu postavljeni ciljevi da se za svega 30% broj pravosnažno osuđenih učesnika u 2017. smanjen sa 116 na 55.

SANA / Džana Džanković