Institucije: Ne trpi, prijavi nasilje  

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Za mnoge žrtve porodičnog nasilja SOS telefon način  je da se izađe iz kruga nasilja, a o potrebi takve linije svjedoči i statistika.  Oficir policije u Odjeljenju policije Policijske uprave u Novom Pazaru zadužen za preventivni rad i rad policije u zajednici kazao je da je u posljednjih pet godina zabilježeno 557 krivičnih dijela nasilja u porodici. Istakao da je vidan nedostatak postojanja sigurne kuće.

  • Moram još da spomenem da je problem sigurna kuća. Ona ne postoji na teoritoriji Novog Pazara,Tutina i Sjenice što nam predstavlja jedan vid problema u radu i spriječavanju daljeg nasilja i zaštiti žrtve, kazao je Veljko Avramović, oficir policije u Odjeljenju policije PU Novi Pazar zadužen za preventivni rad i rad policije u zajednici

Od primjene novog zakona prošle godine registrirane 462 izrečene mjere – preventivne i represivne, dodao je. Cilj obilježavanja Međunarodnih 16 dana aktivizma borbe protiv nasilja nad ženama jeste ukazati na prevenciju a ne na posljedicu.

  • Svaki pojedinac ali i obrazovne ustanove, od vrtića, osnovnih i srednjih škola i univerzitetea trebaju raditi onoliko koliko mogu u svom domenu a to je prevencija. Govoriti o tome, naučiti djecu šta je nasilje u porodici. Pazite, nasilje nastaje tamo gdje bi solidarnost i podrška trebalo da budu najjači, a nisu, kazala je Jasmina Nikšić, pravnica i predsjednica „Ženske mreže“ Stranke pravde i pomirenja.

Avramović uputio apel da žene koje trpe nasilje trebaju prijaviti nasilje, što mogu učiniti anonimno i pozvati broj 192 te broj 0800100600 koji je dostupan 24 sata.

Sana / Tekst: Džana Džanković / Foto: Vahid Murtezić

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img