Home Vijesti U džematu Vecikon u Švicarskoj obilježen dan rođenja Poslanika s.a.w.s, Dan Sandžaka...

U džematu Vecikon u Švicarskoj obilježen dan rođenja Poslanika s.a.w.s, Dan Sandžaka i Dan državnosti BiH

431
0

Bošnjački džemati širom dijaspore kroz vjerske, kulturne i umjetničke programe obilježili tri važna datuma, dan kada je rođen posljednji vjerovjesnik Muhammed s.a.w.s, Dan Sandžaka i Dan državnosti BiH.

U prostorijama bošnjačkog džemata u Vecikonu (Švicarska) upriličeno je džematsko druženje. Aktuelni imam hafiz Irfan ef. Bećirović za sve prisutne pripremio je bogat vjerski program kroz učenje Kur’ana, ilahija i kasida, tekbira, te uz prigodno predavanje podsjetio Bošnjake tog džemata na historijske događaje za vrijeme Allahovog Miljenika Muhammeda s.a.w.s.

Bilo je riječi i o najvažnijem danu za Bošnjake Sandžaka kada je na prvom zasijedanju ZAVNOS-a, 20.11.1943. godine u Pljevljima donijeta odluka da oblast na kojoj se prostire Sandžak bude jedna od federalnih jedinica tadašnje Jugoslavije.

Prisutni su se prisjetili i zasijedanja ZAVNOBIH-a 25.11.1943. godine u Mrkonjić Gradu kada je BiH postala ravnopravna Republike unutar Jugoslovenske federacije.

Na kraju prigodne svečanosti proučena je dova, a u ostatku večeri Bošnjaci u Vecikonu uživali su uz muhabet i tradicionalna bošnjačka jela.

SANA – Hamza Škrijelj
FOTO: SANA