Islamska zajednica dobila rješenje o vraćanju zgrade FIS-a, dr. Zukorlić: Ovo je samo početak

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Bošnjaci nizom manifestacija obilježili su Dan Sandžaka, nacionalni blagdan kojim se 20. novembra sjeća na osnivanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Sandžaka (ZAVNOS), u Pljevljima 1943. godine. Tim povodom u kongresnoj sali Fakulteta za islamske studije, Matica bošnjačka, upriličila je svečanu manifestaciju.

Prisustvovala je delegacija IZ-e na čelu sa potpredsjednikom Mešihata dr. Rešadom ef. Plojoviću, delegacija Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru predvođena rektorom prof.dr. Suadom Bećirovićem, te predstavnici javnog političkog i javnog života, kao i veliki broj građana.

Na samom početku prisutnima premijerno predstavljen dokumentarni film “Sandžak u vremenu” kojeg su realizirali Matica bošnjačka u suradnji sa Sandžak Media centrom. U filmu predstavljen historijat o Sandžaku od davnina do danas.

Skupu se obratio narodni poslanik, predsjednik Stranke pravde i pomirenja, akademik Muamer Zukorlić koji je kazao da ono što vrijedi to i traje, a najbolji primjer je, kazao je, Sandžak. Iako su decenijama pokušavali brisati i zvanično i nezvanično Sandžak akademik je kazao, Sandžaka ima i bit će ga dok je Sandžaklija a njih, kaže, ne samo da ima nego svako desetak godina jedna velika rijeka ode na zapad istok, taman pomislimo, osta zrmlja sandžačka pusta i prazna, ali iako jeste pusta i prazna, međutim, te rijeke Sandžaklija su zapravo drugačije od svih drugih iseljeničkih rijeka, a to smo, dodaje, vidjeli na izborima za BNV, gdje smo imali Sandžakliju koji je došao iz Australije da glasa, ali i onih iz Njemačke koji su ostavili posao u Njemačkoj samo da bi glasali, a to su učinili jer je njihov odnos prema Sandžaku odnos glasa i spasa.

– Musliman uvijek uči posebno od onih koji mu pokažu kako treba, ali i od onih kako ne treba. Sandžak ostaje i opstaje sa sve onim što je u njemu dobro i lijepo.

Ukazao i na izgradnju Arap džamije, ističući da su oni koji nikada nisu obnavljali džamije, podigli glas za Arap džamiju, a dodao da još od 93. godine kada je ojačala IZ ona je tada formirala i svoje zavode i urede koji brinu o svim džamijama.

“Nakon izbora Arap džamija niče u obnovljenom ruhu. Oni i dalje vriše, a ostali su bez glasa, samo dahću. I šta će reći nakon par mjeseci kada vide bjelinu Arap džamije, obnovljenu i sačuvanu. A oni se neće zastidjeti. Isto su učinili kada smo obnavljali Sinan-begovu džamiju u Parku i druge radove, a ni tada se nisu postidjeli, već su tražili novu džamiju.”
Dodao da nema još puno džamija koje se trebaju obnoviti.

“Ima još i Kolo džamija, Askerli džamija i Ejup-begova džamija baš tamo gdje oni sjede.”

I baš danas je akademik donio jedan dokument u kojem stoji da je na današnji dan, 12. Rebiul evela, dobili su rješenje o vraćanju zgrade Fakulteta za islamske studije Islamskoj zajednici. Oduševljenje prisutni nisu mogli sakriti. Kongresnom salom odzvanjali su tekbiri.

Akademik Zukorlić je rekao:”Obećali smo vam i evo ispunili smo. Vjerovali smo u Boga dž.š. I imali povjerenje u njega i imali smo povjerenje u Njega. Izgledalo je nemoguće, odradili smo naš dio, odbranili, ali su oni govorili da su kod njih papiri, sjećate se hropaca s njihove strane kad su oni objavljivali konkurse za rušenje. Evo ga sada odgovor. Mi smo u decembru prošle godine najavili i pravdu i pomirenje. Evo je pravda. Ovaj akt je donijela država i ovim je poslala poruku Bošnjacima da želi da se velike nepravde prema ovom narodu otklone i zato je moja radost ovolika. I zato, imajte povjerenja da je ovo samo početak.

On je govorio o vrijednostima ustanova Mešihata IZ-e koje su kako je rekao, izvorište slobode, u ustanove nije mnogo finansijski uloženo, već su ljudi uložili svoje duše u izgradnju svega ovoga. Istakao je da zgrada za Islamske ustanove, zgrada Fakulteta za islamske studije je simol bajraka slobode.

Podsjetio da je zgrada oteta 45. godine, i tada prije 600 godina oni koji su je oteli bili su jači od pljačkaša kao i 2007. ali ne može se uzeti ono što je tuđe. Osvrnuo se i na večerašnju pobjedu, pobjedu Arap džamije ali sve te pobjede nisu pobjede nad njima, dodao je, jer se brat musliman ne pobjeđuje, već se pobjeduje nad nepravdom. Zahvalio se i državnom sistemu koji je odgovorno postupio i po zakonu odluku donio. Na kraju mubareklisao Dan Sandžaka, 12. Rebiul evel, i pobjedu Fakultetu za islamske studije, Medžlisu IZ-e, Mešihau IZ-e i svim građanima.

Tijekom večeri upriličen je bio i bogat kulturno-umjetnički program. O proglasu Glavnog štaba govorio je Hamza Dolovac. Recitacijama se predstavili: Nedžla Zukorlić, Sanida Selimović i Ramiz Ramović.

Podsjećamo da je jučer izvedbom mališana predškolske ustanove “Reuda” ozvaničen početak obilježavanja nacionalnog blagdana za Bošnjake.

Sana/Tekst: Džana Džanković / Foto: Rejhan Zećović

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img