Dan Sandžaka – dan opredijeljenja za jedinstvenu i autonomnu regiju

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Nizom aktivnosti Bošnjaci danas obilježavaju Dan Sandžaka. Prije 75 godina na ovaj dan u Pljevljima je osnovano Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Sandžaka čime je Sandžak dobio svoju autonomiju u okviru koje je imao zagarantirano pravo na unutarnje samoorganiziranje i upravljanje vlastitim granicama. Tada se narod Sandžaka opredijelio za jedinstvenu, teritorijalnu, multietničku, i autonomnu regiju.

Brojne javne ličnosti čestitale su ovaj dan, među prvima i narodni poslanik, predsjednik Stranke pravde i pomirenja, akademik Muamer Zukorlić sljedećim riječima:

„Sve što vrijedi opstaje“ muslimanska je maksima potvrđena Kur’anom Časnim koja se vjekovima svjedoči na parčetu zemlje u središtu Balkana što mu razni vladari mnogo puta presudiše. Gromoglasno čitanje nepravedne presude “nema Sandžaka” slijedio je ne tako glasan ali odvažan i jasan a nadasve odlučan odgovor “dok je Sandžaklija, bit će i Sandžaka. Dok je plemenitih ljudi koji nalaze sreću u dobročinstvu prema drugima i koji osuđuju zlodjelo ma od koga bilo i ma kome se činilo, koji budućnosti daju prednost nad prošlosti i u čijim srcima nema mjesta za mržnju, bit će Sandžaka. Zemlja vrijedi koliko i nacija koja na njoj živi. A nacija vrijedi koliko i njena duhovna i etička kultura. Zato Sandžaklije drage, sa čistom vjerom u srcu i dobrim djelom u praksi, naprijed u svijetlu budućnost. U tom svjetlu, svim Sandžaklijama u zemlji i svijetu i svim našim prijateljima od srca čestitam Dan Sandžaka sa željom da ga u radosti provedete sa bajrakom dostojanstva i slobode” – poručio je akademik Zukorlić građanima Sandžaka.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img