Home Vijesti Tutin – Organiziran seminar iz oblasti poljoprivrede

Tutin – Organiziran seminar iz oblasti poljoprivrede

424
0

U sali Doma kulture organiziran je seminar iz oblasti poljoprivrede, na temu “Zaštita zemljišta – hrana za budućnost”.

Ivana Pajić ističe da su se oni odazvali na poziv ljudi iz udruženja poljoprivrednika kako bi sa poljoprivrednicima iz Tutina I drugih mjesta podijelili svoja znanja I razmijenili iskustva vezana za zemljište kao najznačajniji reusrs današnjice.

“Hteli smo da skrenemo pažnju poljoprivrednicima koliko je zemljište ograničen resurs, koliko je značajno za našu budućnost da moramo svim snagama smanjiti negativan uticaj na zemljište koje koristimo, naš rad ima i negativan i pozitivan uticaj na zemljište. Skrenuli smo pažnju na to da bi se 2 ili 3cm zemljišta obnovilo, potrebno je 200 do 1000 godina. Zemljište je ograničen resurs, svugde u svetu se bukvalno dešava otimanje zemljišta a mi ne vodimo računa o onome što će nam ostati jedini resurs za budućnost.”

Predsjednik udruženja “Pro-agro” naglasio da je ovo prvi projekat koje je ovo udruženje realiziralo te da je ovaj seminar od velikog značaja za sve poljoprivrednike.

„Seminar je bio od velikog značaja za građane Opštine Tutin, seminar će trajati do 15. Decembra. Što se tiče učesnika seminara bila je Ivana Pajić iz Novog Sada koja je zadužena za ruralni razvoj i Anis Džanković iz Novog Pazara koji je predstavio zdravu hranu koja nam nameću neku genetski modifikovanu hranu.“

Seminar organiziralo Udruženje PRO-AGRO u saradnji sa Resorom poljoprivrede OO SPP Tutin.

SANA – Adaleta Sejdović-Hamzić

FOTO – SANA