Dr. Zukorlić u „Geopolitici“ izborima za BNV i položaju Bošnjaka

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja, akademik Muamer Zukorlić, gostovao je u emisiji „Geopolitika“ na Novosadskoj televiziji. U emisiji je bilo riječi o nedavno održanim izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV), mogućnostima političkog dogovora unutar bošnjačke nacionalne zajednice, ali i drugim pitanjima koja su važna za egzistenciju Bošnjaka u Srbiji.

Akademik Zukorlić komentarisao izborni rezultat na izborima za BNV, ali i reakciju Sulejmana Ugljanina u izbornoj noći. Istakao da se Ugljanin nije mogao političke održati 30 godine bez pomoći države ali i izrazio bojazan da posljednji nastupi Ugljanina mogu koristi dodikovanju u procesima u Bosni.

“Ja se pribojavam da u Beogradu imamo i dalje faktore koji kažu e dobro je da mi tamo imamo jednog Ugljanina koji će tako da se ponaša, najavljuje secesije, otcjepljenje, da vrijeđa. Postavlja se pitanje da li državi odgovara da ima takvog Ugljanina da bi mogla da reaguje u stilu e mi ćemo sa Dodikom ovo, sa Bosnom ovo…Jasno je da Ugljanin nije mogao politički postojati 30 godina bez pomoći države, direktno ili indirektno. Primjer za to jeste Tutin. Tamo imamo stanje apsolutnog kriminala, zloupotrebu vlasti. Tamo Centar za socijalni rad ima ključnu ulogu na izborima. Nekoliko hiljada korisna pomoći je ucijenjeno.  Veliki je broj onih koji socijalnu pomoć primaju a u dobrom su imovinskom stanjem, koji su falsifikovali dokumentaciju i oni su ucijenjeni da glasaju Ugljanina kako bi i dalje imali ta primanja, i to je samo jedan primjer zloupotrebe vlasti. Slično je i u drugim javim ustanovama. Ja mislim da će Ugljanin trajati onoliko koliko budu htjeli oni faktori kojima odgovara jedna ekstremistička politika iskuljučivosti koji podgrijava neku drugu politiku koja opet nekom treba. Samo ukinetite spregu kriminala i politike u Sandžaku i vidjećete promjene. Tamo imate u pravosuđu, tačno se zna ko radi za koju političku partiju i kriminalnu grupu. To vam je slika Sandžaka. Ja sam prezadovoljan rezultatom na ovim izborima. Ako uzete u obzir da je lista “Matice bošnjačke” protiv sebe imala sedam političkih stranka, sva javna preduzeća i ustanove i sve kriminalne grupe kada to sve imate protiv sebe i onda samo hiljadu glasova više dobije Ugljaninova stranka, onda morate biti zadovoljni. Kada se uzme u obzir i pet hiljada glasača koji su bili na listi naših sigurnih glasova a koji nisu uspjeli da se upišu u poseban birački spisak, ako dodate tih pet hiljada onda mi skačemo sa 38% na 48%.”

Akadmemik Zukorlić kazao da su ove izbore obilježile psihološke manipulacije Ugljanina i Ljajića kako bi se skrenuo fokus sa rezultata njihovog djelovanja na političkoj sceni a koji su prema njegovim riječima jako slabi. Podsjetio i na raniju saradnju Ugljanina sa Vučićem.

“Prvo Ugljanin je bio u Vladi Aleksandra Vučića i Ivice Dačića skoro dvije godine. Prema tome, on tada nije pokazivao amonizitet ni prema Vučiću, ni prema politici A. Vučića, a ni prema njegovoj stranci. Dakle, ovdje se radi o nečemu drugom. Namjera je da kada nemate politiku, nemate program, posebno poslije 30 godina i jedan i drugi političar (Ugljanin i Ljajić), ne možete narodu reći evo ja ću sada uraditi nešto za vas. Ugljanin je 10 godina bio ministar u Vladi a Ljajić 20 godina.  A kada ih pitate šta ste uradili za Sandžak oni ne mogu da pokažu na jedan kiosk i to je očajno teško stanje. Kada to nemate, kada ste propustili tri decenije da uradite nešto za svoj narod, onda  vam ne preostaje ništa drugo osim psihološke manipulacije. Kada morate da pravite napetu atmosferu sa ciljem da skretanja pažnje da ste zapravo iznevjerili svoj narod. Ideja njihove kampanje je bila takva da neće dozvoliti da navodno jedna prorežimska lista pobijedi. E sada ja nisam znao na koga se odnosi, pošto ja prorežimski nikada nisam bio. Ja sam od 25 godina djelovanja, preko 20 godina neka vrsta opozicije. Ja sam po prirodi pobunjenik, po prirodi sam principijelan. Sa vlastodršcima jedino mogu biti ako me prihvate kao partnera i ravnopravnog saradnika. Što je u svim ovim Vladama meni pošlo sa rukom kratko sa Đindićem i sada sa Vučićem. Ono što je paradoks, oni su zajednički imali nastup u kojem sam ja prorežimska lista a nije prorežimska lista Rasima Ljajića koji je potpredsjednik Vlade u tom režimu. Ali se namjerno igralo na te animozitete koji postoje u Sandžaku i sad je to predstavljeno da ako mi pobijedimo, pobijedio je Vučić. To je tako nisko i mizerno, ali to ima njihovu publiku. Ali na kraju Ugljanin je poražen, on je slavio u Pazaru u kojem je poražen. On je poražen u većini gradova Sandžaka.

Istakao da formiranje Bošnjačkog nacionalnog vijeća zavisi od više faktora.

“Ako Beograd dozvoli Ljajiću da podrži Ugljanina oni će imati većinu. Drugim riječima, ukoliko aktuelni potpredsjednik Vlade, podrži Ugljanina koji za tu Vladu i državu kaže da je fašistička neman oni će imati većinu, ako ne podrži oni neće imati većinu. Sa druge strane nikad mi nisu odgovorili na pitanje kako to da je predsjednik Vučić na zadnjim izborima u Sjenici i Tutinu, gdje Ugljanin vlada, dobio preko 65%. Tada mu zbog nekih interesa i kombinacija nije smetao Vučić, prema tome radi se o jeftinoj demagogiji i manipluaciji koji treba da skrene pažnju sa suštine.”

Na pitanje „Da li je Balkan destabilisan?“ dr. Zukorlić istakao da čim postoji više islamskih zajednica, više podjela, ukazao na udar na IZuS i njenu održivost tijekom teških godina.  Akademik Zukorlić istakao važnost zajedničkog življenja na jednom prostoru.

„Srbi i Muslimani imaju suštinsku vertikalu okupljanja. Ethos, etički sistem vrijednovanja mi imamo jedan. Kroz istraživanje, mi smo na jednom prostoru kulturološki izmiješani ali naše podjele ne idu nama u koristi. Došlo je vrijeme da konstatujemo ovo kao da je zajedničko. Mi moramo tu da se isdiferenciramo. To je moj etički i duhovni kurs. Mi nemamo alternativu.

Kako islam gleda na savremene fenomene, podjele u svijetu? – pitanje je novinara.

„Prvi institut je porodica, drugi institut obrazovanje, a treći je duhovni uzor“ – odgovorio je dr. Zukorlić i objasnio ova tri instituta.

Gledaoci koji su se uživo javljali podržavali su rad dr. Zukorlića.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img