Da li će uskoro poskupjeti TV taksa i hoće li građani finansirati javni servis?

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

U Ministarstvu kulture spremaju prijedlog za finansiranje javnih medijskih servisa. Razmatraće se i visina televizijske takse, koja se uz račun za struju plaća 150 dinara.

Kazali da će Radio-televizija Srbije i Radio-televizija Vojvodine i ove godine iz republičkog budžeta dobiti četiri milijarde dinara. Pregovori u vezi sa novcem su u tijeku.

Prijedlogom izmjene Zakona o javnim servisima donijet će da se ova dva javna servisa finansiraju iz budžeta naredne dvije godine, na šta je ministar kulture i informiranja Vladan Vukosavljević rekao da će se ovaj prijedlog uskoro razmotriti. Kazao je:“Svako od rješenja ima svoje prednosti, ali i svoje nedostatke, i ja sam uvjeren da će Vlada pri donošenju odluke o modelu finansiranja javnih servisa posegnuti za najrazumnijim rješenjem.”

Na odluku će utjecati stanje budžeta, standard građana i finansijski planovi Ministarstva dodao je Vukosavljević. Iako se javni servis djelimično finansira i od televizijske takse, iz Ministarstva kazali da je iznos mali.

Za posljednje četiri godine sve je poskupjelo, samo je televizijska taksa ostala ista. Bilo bi logično da se cijena poveća na 200 ili 250 dinara, ali to zavisi od Ministarstva energetike i rudarstva, koje je nadležno da prijedloge o pretplati, upućuje Vladi Srbije, jer se računi plaćaju preko brojila za struju, koja su u nadležnosti Elektroprivrede Srbije.”

U Službi za odnose s javnošću Radio-televizije Srbije pretpostavljaju da će budžet i naredne godine biti kao i ove ali da će se malo izmijeniti odnos između izvora budžeta – odnosno da će biti nešto više novca iz sopstvenih prihoda i pretplate, a nešto manje iz budžeta. Tekst prenose agencije.

 

Sana / Tekst: Agencije, Džana Džanković / Foto: Sandžak.press

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img