Zukorlić u intervjuu “Jedan”: Nisam ničiji igrač i zato me ne vole!

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

O izborima za BNV, postizbornim događanjima, rezultatima kao i politici pravde i pomirenja govorio u intervjuu “Jedan” na bosanskoj televiziji aktuelni narodni poslanik u Skupštini Srbije, predsjednik Stanke pravde i pomirenja muftija Muamer Zukorlić.

Akademiik Zukorlić istakao da je njegova stranka na ovim izborima ostvarila veliki uspjeh.

“Naš put je bio put umjerenosti, put sredine, put gdje u ovoj fazi zapravo investiramo u političku budućnost Sandžaka, pogotovo kada se uzme u obzir da naš zahtjev za političkom promjenom nije samo tehnički, ne tiče se samo toga da jedna partija ode sa vlasti, druga da dođe. Ne, on je konceptualan, on je suštinski, on podrazumijeva promjenu svijesti građana, to nimalo nije lahko pogotovo ako imate Sandžak kao regiju koja je bila porobljena u najbrutalnijem smislu cijelo jedno stoljeće, dezorijentisana, otrgnuta od svih svojih i stvarnih i simboličkih centara, vertikala, stožera, u identitetskom, kulturološkom, u političkom, u organizacionom, u svakom drugom smislu. U svakom slučaju kada se sve to uzme u obzir, dakle sa jednom tako uvjerenom politikom sa kojom smo mi nastupili, neatraktivnom za birače, ovo je jedan veliki uspjeh.”

Na pitanje da li ga je zabrinula taktika političkih protivnika koji su govorili “Glasajte za bilo koga, samo ne za Zukorlića” akademik Zukorlić je odgovorio da ga to nije zabrinulo i da se zbog takve retorike osjetio autentično.

“Osjetio sam se autentičnim, potpuno autentičnim sam se osjetio jer tako se udara na one koji su potpuno originalni i one koji su principijelni, koje ne možete da uplašite i ne možete da potkupite. S druge strane, takva taktika, takva strategija ili takva retorika zapravo više govori o njima nego o nama, zato što to je retorika mržnje i isključivosti, ne radi se o nekom principu, ne radi se o tome da oni kažu tvoj program ne valja, naš je bolji ili tvoji kadrovi ne valjaju, naši su bolji. Radi se o jednoj političkoj mržnji koja je prosto toliko demaskirana i to ćete jako rijetko čuti u političkoj retorici pristojnih organizacija, tako da me to nije zabrinulo, naprotiv čak mislim da to ubrzava političke procese u Sandžaku, to pojednostavljivanje scene.”

“Jedini sam bošnjački političar u Sandžaku koji nema mentora sa strane. To je činjenica i to je ono što mene ne čini miljenikom raznih faktora sa strane koji hoće vladati Sandžakom, bilo da su domaći ili strani.” naglasio je Zukorlić.

U intervjuu “Jedan” poslušajte i u kakvom ambijentu žive Bošnjaci u Sandžaku, šta znači kriminalizacija Sandžaka, da li je moguće unutarbošnjačko pomirenje, ko je Zukorlića, Ugljanina i Ljajića pokušao pomiriti, da li mu je Šešelj pomogao ili odmogao u kampanji i kakva je politička budućnost akademika Muamera Zukorlića.

SANA – Adaleta Sejdović-Hamzić

FOTO – BHRT

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img