Kongres Ženske mreže SPP – “Budućnost pripada ženama”

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

U koncertnoj dvorani Kulturnog centra u Novom Pazaru održan je Prvi kongres Ženske mreže Stranke pravde i pomirenja. Prepuna koncertna dvorana simbolizirala je zajedništvo i slogu.

Na početku su predstavljeni rezultati rada Ženske mreže u prethodnom periodu. Prisutnima se obratila predsjednica Ženske mreže prof. Atifa Šaljić koja je podsjetila na važnost nastanka Ženske mreže, koja je bazirana na iskrenim uvjerenjima i društvenim načelima.

  • Sve smo mi tokom proteklih godina imale gomilu samostalnih akcija, preko timova za rodnu ravnopravnost, kulturu i obrazovanje, tim za zdrastvo, tim za bezjbednost, borbu protiv svih oblika nasilja, za podršku ženskom preduzetništvu i redovno smo posjećivale žele u ruralnim prostorima.

Dosadašnja predsjednica, Atifa Šaljić je kazala da su za dugi niz godina postale članice Ženske parlamentarne mreže, raznih akademija, kao i da su imale nekoliko studijskih putovanja, humantiranih akcija, književnih večeri, te okruglih stolova. Osvrnula se i na važnost napretka zajednice te zadržavanja postojećeg kadra u ovoj državi uz zajednički rad i trud.

  • Probudimo se, dvanaest i pet je, dok mi šutimo i strahujemo za svoju djecu, pred nama se dešava po ko zna koji put egzodus našeg naroda, drage moje, odlaze nam djeca, naša školovana djeca, nemaju kada čekati da se trznemo a nemaju kada biti žrtve postojeće vlasti. Pred vama stoje žene, majke, sestre, profesorice, ljekarke, žene u zrelim godinama, odlučne da sebi, svojoj djeci i prijateljima pomognu krčiti put za svoj život i sigurnu egistenciju – poručila je Atifa Šaljić.

Ona je naglasila da je vrijeme za promjene zajedničkim snagama uz lidera akademika Muamera Zukorlića.

  • Mi ne želimo živjeti u strahu, ne želimo biti u neizvjesnosti, a to traje veoma dugo, zajedno sa muškarcima iz našeg pokreta, sve mi postale smo simbol borbe i slobode, pokretale smo vašu snagu i vaš glas razuma, od prije dvanaest godina na neki način smo povukle crtu o korupciji, što ćemo i nastaviti u narednom periodu. Mi smo slobodni i spremni zakoračiti zajednički u bolji život, a to možemo samo sa Maticom bošnjačkom i našim liderom Muamerom Zukorlićem. Odlučimo da četvrtog novembra počinje pisanje nove historije – poruka je prof. Atife Šaljić.

Tijekom radnog dijela, izabrana je nova predsjednica Ženske mreže Stranke pravde i pomirenja, potpredsjednica Gradskog odbora Novog Pazara i vijećnica u BNV-u, Jasmina Nikšić, kojoj je prof. Atifa Šaljić predala poziciju. Izabrane su i tri potpredsjednice: prof.dr. Amela Lukač-Zoranić, prof. Atifa Šaljić, msc. Alma Čolović-Međedović.

Potom se prisutnima obratila predsjednica Ženske mreže Jasmina Nikšić koja se osvrnula na ulogu žene njenog afirmiranja u Stranci pravde i pomirenja kada je u pitanju puna podrška i zaštita, za finansijsku samostalnost, obrazovanje, pravo na planiranje porodice.

  • Uloga žena u SPP-u nije i nikada neće biti samo kvota i zakonska obaveza, uloga žena u SPP-u je mnogo veća, jedna od potpredsjednica je upravo žena, mnoge od nas su predsjednice resora u Izvršnom odboru, predsjednice i potpredsjednice gradskih i općinskih odbora što dovoljno govori samo za sebe, gdje posebno naglašavam da nije u pitanju samo forma već suštinsko rukovođenje od strane žena na mjestima na kojima se nalaze.

Jasmina Nikšić je dodala da Stranka pravde i pomirenja i Ženska mreža je uvijek bila i bit će otvorena za sve žene, one koje mogu pomoći nama ali i onih kojima je pomoć potrebna, svih nacija i vjera, bez razlika u pogledu obrazovanja, statusa, godina sa hidžabom ili bez njega. “Ne pravimo razliku” – poruka je novoizabrane predsjednice Ženske mreže.

O važnosti izbora za Bošnjačko nacionalno vijeće, kazala je da četvrtog novembra svi polažu test o svijesti o identitetu, značaju očuvanja jezika, bogate kulture i tradicije, ali i test razlikovanja opcija koje, kako je kazala, imaju iza sebe rezultate i onih koji ih nemaju.

  • Dvije su opcije na ovim izborima, jedna koja je osnovala institucije od dječijih vrtića do Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti (BANU) bez pomoći i podrške države koja je uz sve napade i opstrukcije uspjela da u najtežim vremenima za Bošnjake Sandžaka i Srbije probudi uspavanu klicu, sjeme koje je tajilo u svima nama, osjećaj pripadnosti narodu bošnjačkome i svemu što ga čini.

Jasmina Nikšić je kazala da je ta klica ovdje u Sandžaku i da se razvija i raste odavde prema svim Bošnjacima koji su potekli sa ovih prostora.

  • To sjeme je sve ove godine čuvala i zalivala Islamska zajednica predvođena muftijom Muamerom Zukorlićem, našim predsjednikom, vizionarom, neprikosnovenim borcem za prava Bošnjaka na način na koji priliči Bošnjacima, dostojanstveno i ponosno – naglasila je predsjednica Ženske mreže Jasmina Nikšić. Vjerujem, drage moje bošnjakinje da znate šta nam je činiti. Moramo naslijeđenu ulogu čuvarke identiteta prenijeti na buduće generacije, našu ulogu ponosno predati Bošnjačkom nacionalnom vijeću, ali tek onda kada njime budu rukovodili oni kojima vjerujemo i koji su dokazali u svom radu da su pravi čuvari, samo onima kojima bi svoju djecu smjele povjeriti na čuvanje, a to su kandidati liste “Matice bošnjačke akademik Muamer Zukorlić – MUFTIJA”.

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja, nosilac liste “Matica bošnjačka akademik Muamer Zukorlić – MUFTIJA” i narodni poslanik obratio se prisutnima istakavši težinu uloge majke i žene i društvu, te donošenja pravih i odgovornih odluka za svoju djecu. On je kazao da je najodgovornija i najodanija uloga majke, te da je došlo vrijeme kada majke neće svoju djecu ispraćati na autobus već kada će sretno živjeti u svojoj okolini.

  • Drage majke, sestre i kćeri, znam da se vi možete trgnuti, vi možete trgnuti cijelo ovo naše društvo koje nažalost nema formalnih mehanizama da se suprostavi dželatima i grobarima naše duše, svijesti, savjesti, naših vrijednosti i naših glava i naše mladosti. Ovim dolaskom vi to potvruđujete i vi pokazujete da imate tu svijest bolju i jaču od ostalih – kazao je akademik Zukorlić.

O svijesti svjedoči prepuna sala, o odlučnosti izabranice od strane Radnog predsjedništva. Uz ispruženu ruku, zajednički ovo društvo može isploviti na površinu.

  • Nema drugog načina, prošlo je i vrijeme evolucija i pobuna, i oružanih i nenaoružanih, ostao je vrijeme izbora. Ostalo je vrijeme i šansa, glasačkim listićem se sa vlasti moraju otjerati oni koji su postali zlo ne samo našoj djeci i budućnosti, nego i sebi samima, moramo ih uz Božiju pomoć otjerati. Ustat ćemo i zajedno im se suprostaviti, u ovoj ozbiljnosti, u ovoj odlučnosti koju danas pokazujete, koju demonstrirate i znam i to da vas ovdje 800 ili 1000 koliko vas ima, najmanje ste potrebne da vam ovo sve govorim, vi ste najviše svjesne – istakao je akademik Muamer Zukorlić, te dodao da muškarci jesu bitni, ali oni obično servisiraju sadašnjost, sadašnjost je bitna ali jako kratkotrajna, jer onog trenutka kad je konstatujete ona postaje prošlost. I zato, sreća i uspjeh i svjetlo i svako dobro ovise o tome kakvi ćemo biti u budućnosti, odnosno, šta nas čeka u budućnosti, a to je, majke naše drage u vašim rukama.

Radno predsjedništvo je izabralo sekretaricu Ženske mreže, predsjednicu i čanice Narodnog odbora, Suda časti, Političkog savjeta, kao i članice Izvršnog odbora.

Za sekretaricu Ženske mreže radno predsjedništvo izabralo je msc. Melidu Aljović. Izabrana predsjednica Nadzornog odbora Misala Pramenković kao i članice: Amela Muratović i Bahra Plojović. Izabrana predsjenica Suda časti Samra Dečković, a za članice su izabrane Izeta Balkan i Isma Nicević.  Izabrana je predsjednica Političkog savjeta prof.dr. Elma Elfić-Zukorlić, kao i članice: Semrija Smajilović, Mirela Brulić, Izeta Balkan, Refida Kalač, Fatima Fejzović. Pored ovoga, šesnaest članica izabrano je za Izvršni odbor Ženske mreže SPP-a: Vezira Ljajić, Sadika Džanković, Azra Ćatović, Mihrija Alić, Azra Dreković, Mersija Brbutović, Nevzeta Šačić, Mirela Eminić, Alisa Talović, Mejra Destanović, Sanela Preljević, Meliha Preljević, Mersija Camović, Binasa Muratović, Sanela Halković i Rejhana Selmanović. Jednoglasno je usvojena Dekleracija o pravima žena Sandžaka i Srbije.

U kulturno-umjetničkom programu učešće su uzele aktivistice Ženske mreže, mladi Stranke pravde i pomirenja, i druga omladina. Recitaciju na početku skupa izrecitovala je Nedžla Zukorlić. Umjetnica Almedina Đekić predstavila se sevdalinkom Sejdefu majka buđaše, uz instrumental muzičara Hajrana Đekića. Besjedom Ne stidi se Bošnjo se predstavila Ajša Salihović. Sevdalinkom Kad pogledam sa Bedema predstavila se mlada umjetnica Nizama Mavrić uz instrumental gospodina Đekića.

 

Žensku mrežu Stranke pravde i pomirenja čine hrabre, odvažne, obrazovane, humane, poštovane i žene koje znaju šta hoće. Sve njih je okupila zajednička ideja za pravdu, pomirenje i bošnjačko jedinstvo. Žene SPP-a okupile su sve hanume Sandžaka tokom svog postojanja i čine jednu porodicu  koja zrači ženskom snagom, međusobnom podrškom i solodarnošću. One su spremne da uvijek budu tu jedna za drugu i za sve žene kojima je potrebna pomoć i podrška.

 

 

Sana / Tekst: Džana Džanković / Foto: Edin Bačevac

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img