U Novom Pazaru svečano otvoren plato posvećen rahmetli Hatidži Mehmedović

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

U Novom Pazaru svečano otvoren plato u čast rahmetli Hatidže Mehmedović na kojem su prisustvovale i predstavnice udruženja “Majke Srebrenice”. Veliki broj građana došao je iskazati poštovanje prema liku i djelu rahmetli Hatidže. U svom obraćanju gradonačelnik Nihat Biševac zahvalio se prisutnima što su izdvojili vrijeme i došli iskazati počast.

” Želim da vam se zahvalim svima koji ste danas ovdje došli, a prije svega Majkama Srebrenice koje su prešle dug put da bi danas bile ovdje sa nama da zajedno otvorimo plato u znak počasti rahmetli Hatidži Mehmedović”, rekao je Biševac.

Predsjednica Udruženja “Majke Srebrenice” Hajra Ćatić emotivnim govorom izrazila zahvalnost gradu Novom Pazaru za ovakav gest.

“Vi u Novom Pazaru ste se danas pridružili onim ljudima koji već 23 godine svijetu, a posebno negatorima genocida u Srebrenici djelima pokazujete da sjećanje na žrtve genocida ne može i neće umrijeti”, istakla je Ćatić.

Generalni sekretar Stranke pravde i pomirenja Edin Đerlek i potpredsjednica stranke dr. Misala Pramenković prisustvovali svečanom otvaranju platoa rahmetli Hatidže Mehmedović.

“Došli smo danas da podržimo otvaranje platoa rahmetli Hatidže Mehmedović, naše heroine, majke Srebrenice. Mi smo i u skupštini grada podržali tačku dnevnog reda koja je trebala biti na raspravi u toku sjednice, ali smo kasnije bili nezakonito izbačeni iz skupštine, iako je ona dom svih građana i svih odbornika. Ipak, otvaranje platoa rahmetli Hatidži je nešto što je dobro. Pozivamo i Majke Srebrenice da još jednom budu naši gosti, kao što su to bili i ranije, ali isto tako insistiramo da se ne stane samo na platou, već da se jedna od glavnih ulica u gradu ili šetalište nazove po rahmetli Hatidži Mehmedović, kao i da se ne zaborave žrtve koje su poginule prilikom pada helikoptera, spašavajući život bebe porodice Ademović, kao što su hrabri Dževad Ljajić i Miroslav Mića Veselinović za koje tražimo da neka od ulica u Novom Pazaru ponese i njihova imena”, kazao je Đerlek.

Đerlek je dodao i da ovo nije adekvatan trenutak za otvaranje platoa jer je u toku izborna kampanja, te da je moglo sa tim da se sačeka, kako Majke Srebrenice ne bi bile na bilo koji način zloupotrijebljene u politčke svrhe.

“Također bih spomenuo da smo ranije u nekoliko navrata tražili i na skupštini i na konferencijama da se promijene nazivi ulica u Novom Pazaru. Preko 80% ulica u gradu nosi naziv srpskih imena. Mi smo stava da te ulice budu imena istaknutih bošnjačkih junaka, ali isto tako i srpskih, uopšte nemamo problem sa tim, ali se treba poštovati neki minimum reciprociteta, uzimajući u obzir da u ovom gradu živi oko 80% Bošnjaka. Moram istaći da 20 godina ova vlast okupljena oko SDA i SDP na lokalu i u BNV-u na čelu sa Sulejmanom Ugljaninom nije bila sposobna da riješi taj problem, pravdajući se nekom teškom i složenom procedurom, što su samo zapravo blijedi izgovori i dokaz njihove nesposobnosti i želje da se to realizuje. I na kraju, što je jako važno, insistiramo da se jedna velika ulica ili šetalište nazove po Hatidži Mehmedović, a ne samo da ostane na platou koji se nalazi u zaleđu grada”, poručio Đerlek.

Otkrivanjem ploče sa imenom Hatidže Mehmedović završeno je svečano otvaranje platoa.

SANA – Hamza Škrijelj

FOTO: SANA

 

 

 

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img