Home Vijesti Na 63. međunarodnom sajmu knjiga promovirana djela izdanju “Matice Bošnjačke”

Na 63. međunarodnom sajmu knjiga promovirana djela izdanju “Matice Bošnjačke”

284
0

Na 63. međunarodnom beogradskom sajmu knjiga promovirana su djela autora iz Sandžaka u izdanju “Matice Bošnjačke”

Promovirana djela bila su “Drevna Bosna” autora akademika Muamera Zukorlića, “Parta od papira” autora Zehnije Bulića, “Mustaj-beg Lički” autora Avde Međedovića, “Žena iz Hessena” autora Hode Katala kao i zbirke priča “Jama” i “Boje tragova” autorice Sanela Halković.

Promotori su bili knjiźevnik Hodo Katal i Zehnija Bulić kao i književnica Sanela Halković.

Književnik Hodo Katal je komentirajući nekoliko knjiga istakao da je “Drevna Bosna” vrijedna pažnje svakog čitaoca.

“U ovoj knjizi možete naći sva drevna utvrđenja i dokunmente koji su vezani za kraljevinu Bosnu kroz njenu hiljadugodišnju historiju. Jedno izuzetno rijetko čtivo i Zukorlić nije žalio truda da sve te podatke skupi na jednom mjestu i da ih prikaže našoj čitalačkoj publici. Iz ove knjige možete naučiti mnogo toga vezano za historiju.

Književnica Sanela Halković istakla da su srebreničke žrtve glavna priča u njenoj zbirci “Jama”.

“To je priča o srebreničkim žrtvama, ja sam pokušala da se stavim i to je zapravo nekako i nemoguća misija, ne znam koliko sam u tome uspela ali sam pokušala da se stavim u ulogu tih ljudi koji se nalaze u Jamama i nemaju nikakve druge priče ni želje sem da budu pronađeni i da dočekaju svoju dženaza sa dovama i suzama, onako kako je to po našem običaju.”

Ona je najavila svoj roman koji je nedavno završila i koji će biti uskoro objavljen u izdanju “Matice Bošnjačke” .

Književnik Zehnija Bulić istakao da se vremenom mijenja piščeva poetika, njegov odnos i stav prema književnosti.

“Kako vrijeme prolazi čini mi se da sam sve škrtiji u odnosu na ono što treba da objavim. Nekako se rukovodim onom drevnom kineskom mudrošću koja je vezana za književnost a koja kaže da čovjek treba da objavi samo ono što bi s ponosom nosio javno na svome čelu. Ja pokušavam da stanem iza onoga što pišem, naročito kada ovdje na sajmu vidim ovollike hiljade i hiljade knjiga i onda me to nekako dodatno motiviše da imam taj jedan kritički odnos, prije svega prema sebi i prema objavljivanju.”