Da li će biti zaustavljen rast cijena goriva?

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

 

Cijene goriva na benzinskim stanicama u Srbiji i širom regiona dostigle su maksimum, a stručnjaci ističu da je više uzroka doprinijelo tome, te da se u narednom periodu ne očekuje dalje povećanje cijena sirove nafte, a ni goriva.  Rast cijena nafte na svjetskom tržištu utjecao je i na rast cijena naftnih derivata u Srbiji. Tako je na nekim pumpama ovih dana dizel premašio cifru od 170 dinara za litar. Sirova nafta, kao jedan od najznačajnijih berzanskih pokazatelja, poskupjela je u prethodnih mjesec i po dana za 22 procenta i krajem septembra je sa 86,29 dolara za barel dostigla najvišu cijenu u posljednje četiri godine.

Kada je riječ o mogućim potezima države u trenutnoj situaciji, Zakon o akcizama sadrži mogućnost da Vlada Srbije smanji akcize i time utiče na cijene.

Iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović kazao da na cijenu goriva utiču dešavanja na svjetskom tržištu.

„Država bi trebala pokušati smanjiti svoja uzimanja kad govorimo o akcizama i napraviti bitan korak ka potrošačima” –  istakao Pavlović.

 

Sana / Tekst: Tanjug / Foto: Buka

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img