Novi Pazar, grad sa manjkom škola

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Novi Pazar, najmlađi grad u Evropi, ali isto tako i grad sa manjkom škola. Nedostatak školskog prostora uzrokom je da brojne škole rade u tri smjene. Bezbjednost djece ugrožena. Da bi stigli na nastavu u prvoj smjeni, mališani suočeni sa strahom od mraka i pasa lutalica, zbog čega su roditelji često prinuđeni da svoju djecu lično dovode na nastavu.

“Nalazimo se ispred škole “Jovan Jovanović Zmaj”, upravo sam svoju djecu dopratio do škole. Imamo još negdje oko pola sata do izlaska sunca. Djeca već najako dolaze u školu. Ovo je pojava koja je, nažalost, poznata samo u Novom Pazaru. Skoro sve škole rade u tri smjene. Dakle, u Novom Pazaru nedostaje škola. Radi se o pojavi koja je, najblaže rečeno, nehumana. Zamislite sada djecu koja žive kilometar, dva ili tri od škola. Oni su morali krenuti još prije pola sata iz svojih kuća. Radi se o djeci koja pohađaju osnovnu školu, zamislite usput šta sve prežive. Mislim da je ovdje ispred kamera mogla zabilježiti i čopor pasa lutalica. Radi se o pojavi sa kojom se ovo društvo, sa kojom se državni organi moraju pod hitno obračunati. Dakle, Novom Pazaru je potrebno još nekoliko škola. Hitno je potrebno pristupiti pripremama. Ministarstvo prosvjete je dužno zajedno sa lokalnom samoupravom obezbijediti sredstva i prostor i krenuti u dalju izgradnju škola”, ističe akademik muftija Muamer Zukorlić.

Problem posebno dolazi do izražaja u zimskim danima, kada se djeca nakon posljednjih časova kući vraćaju po mraku.

“Slična situacija je i kada je u pitanju povratak iz škole. Čak po sat, dva ili više kada su u pitanju duboki zimski dani djeca osnovnog školskog uzrasta se vraćaju iz škole po mraku, sa svim onim što, nažalost, ovaj grad može da ponudi, od narkomana i raznih drugih opasnosti. Definitvno, ne može se okretati glava od ovih pojava, ne mogu se djeca ovako zapuštati, ne može se ovo smatrati normalnim. Ne radi se o problemu koji je nastao slučajno, koji je nastao nedavno, već se radi o problemu koji je godinama prisutan. Iako su dvije škole izgrađenje prije nekoliko godina, idalje je ovaj problem izuzetno izražen. Zato, pozivam nadležne organe da reaguju što prije, a sve ostale faktore da se uključe u rješavanje ovog problema”, poručuje akademik muftija Muamer Zukorlić.

Da je stanje u Novom Pazaru alaramntno govori podatak da je u 16 osnovnih škola ove godine upisano 1.555 prvaka, što je 5 odsto više nego 2017. godine a broj škola je ostao isti.

SANA – Hamza Škrijelj

FOTO: SANA

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img