Dr. Šemsudin Plojović: Otvaranjem Lidl-a poboljšat će se pozitivna konkurencija

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Prije tri dana supermarket LIDL otvorio je vrata potrošačima na 16 mijesta u Srbiji. Ekonomski analitičar dr. Šemsudin Plojović gostovao je u vanrednom izdanju emisije Magazin gdje je istakao da niže cijene, popusti i akcije značit će svim građanima.

  • Mikroekonomija kaže Ako vam neko smanji cijenu to ne znači da ćete više te robe kupovati, ali znači da će vam ostaviti više prostora da kupujete neku drugu robu. Povoljnija ponuda u maloprodaji je dobra i za ljude iz drugih oblasti iz prodaje odjeće, obuće, namještaja. Konkurencija u onim dijelovima gdje mi imamo najveću potrošnju je veoma važna – kazao je dr. Šemsudin Plojović, ekonomski analitičar i dekan na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru.

On je istakao da je važnost domaćih proizvoda.

  • Suština razmišljanja je lokalno, kroz sistem, ako ljudi ne kupuju robu koja je kod nas proizvedena onda cijeli sistem gubimo. Ako tako ne budemo razmišljali u smjeru da podstaknemo našu domaću proizvodnju na bilo koji način mi gubimo, nezavisno ko nam prodaje poslije tu robu. Ta trgovačka marža je veoma mala u odnosu na plate radnika koji rade u toj proizvodnji. Samo tako trebamo razmišljati, kod stranih firmi toga nema – dodao je dr. Plojović.

Cijelu emisiju gledajte sutra u 21h.

Sana / Tekst: Džana Džanković / Foto: Vahid Murtezić

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img