Home Rubrike Vijesti Muzej „Ras“ organizira smotru etnološkog filma

Muzej „Ras“ organizira smotru etnološkog filma

540

Uprava muzeja Ras radi na afirmaciji kulturnih vrijednosti, pa je već tradicionalno organizirala smotru etnološkog filma Tradicija i film. Od ove godine novina je da muzej Ras surađuje pored Etnografskog muzeja u Beogradu i sa Zemaljskim muzejem u Sarajevu. Ove godine posjetitelje muzeja uprava će iznenaditi premijernim emitiranjem filma kojeg su oni pripremili, a autorica je Muradija Kahrović-Jerebičanin.

  • Film se tiče ne naših oica, tehnike izrade oica, igra oica na bošnjačkoj nošnji. Naše glavne akterice u fimu jesu tri hanume koje izrađuju oice i prikazuju tri različite tehnike oica. Ali, neću sve otkrivati, pozivam sve da dođu i da se uvjere o značajnosti filma – kazala je Muradija Kahrović-Jerebičanin, etnolog muzeja Ras.

Druge večeri bit će predstavljen film Etnografskog muzeja. Riječ je o ruskoj kulturi, simbolici i elementima, dok će treće večeri posjetitelji imati priliku pogledati film iz Zemaljskog muzeja.

  • Film prikazan na Festivalu u Sarajevu, prikazuje se seoski život čovjeka koji je u stvari skriveni umjetnik, on sam izrađuje saz, a potom uči i da svira srcem i dušom – dodala je Muradija Kahrović-Jerebičanin.

Smotra traje tri dana, od 10. do 12. oktobra, ulaz je besplatan. Svi su dobrodošli.

 

Sana / Tekst: Džana Džanković / Foto: Vahid Murtezić

Previous articleEp Mustaj beg Lički promoviran u Tutinu
Next articleDječija nedjelja obilježena i u OŠ u Sebečevu