Muzej „Ras“ organizira smotru etnološkog filma

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Uprava muzeja Ras radi na afirmaciji kulturnih vrijednosti, pa je već tradicionalno organizirala smotru etnološkog filma Tradicija i film. Od ove godine novina je da muzej Ras surađuje pored Etnografskog muzeja u Beogradu i sa Zemaljskim muzejem u Sarajevu. Ove godine posjetitelje muzeja uprava će iznenaditi premijernim emitiranjem filma kojeg su oni pripremili, a autorica je Muradija Kahrović-Jerebičanin.

  • Film se tiče ne naših oica, tehnike izrade oica, igra oica na bošnjačkoj nošnji. Naše glavne akterice u fimu jesu tri hanume koje izrađuju oice i prikazuju tri različite tehnike oica. Ali, neću sve otkrivati, pozivam sve da dođu i da se uvjere o značajnosti filma – kazala je Muradija Kahrović-Jerebičanin, etnolog muzeja Ras.

Druge večeri bit će predstavljen film Etnografskog muzeja. Riječ je o ruskoj kulturi, simbolici i elementima, dok će treće večeri posjetitelji imati priliku pogledati film iz Zemaljskog muzeja.

  • Film prikazan na Festivalu u Sarajevu, prikazuje se seoski život čovjeka koji je u stvari skriveni umjetnik, on sam izrađuje saz, a potom uči i da svira srcem i dušom – dodala je Muradija Kahrović-Jerebičanin.

Smotra traje tri dana, od 10. do 12. oktobra, ulaz je besplatan. Svi su dobrodošli.

 

Sana / Tekst: Džana Džanković / Foto: Vahid Murtezić

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img