U svijetu obilježen svjetski dan životinja

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

 

U svijetu obilježen Svjetski dan životinja. Na ovaj dan udruženja koja se staraju o njihovom  opstanku upozoravaju na ugroženost velikog broja životinjskih vrsta i na njihov loš položaj u različitim dijelovima svijeta. Cilj Svjetskog dana životinja jeste da se poboljša odnos prema životinjskim vrstama širom sveta, pružajući podršku pojedincima, grupama i organizacijama koje se staraju o životinjama.

Podsjećamo da lokalne samouprave trebaju otvarati azile kako bi se one zbrinjavale. U Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici još uvijek nemamo registrirani azil, što utiče na nesigurnost građana, podsjećamo i na nedavno napadnutog dječaka u Tutinu od strane pasa lutalica.

Na Zemlji postoji više od 40.000 ugroženih vrsta životinja. Prema podacima komiteta UN-a zaduženog za zaštitu životinja i prirode, svakoga dana nestane 100 životinjskih vrsta, a sve sa ciljem ostvarivanja profita. Među najkritičnije vrste spadaju velike pande, tigrovi, morske kornjače, veliki primati, slonovi i nosorozi. Svjetski dan životinja proglašen je 1931. godine na konvenciji ekologa u Firenci da bi se naglasio nepovoljan položaj ugroženih vrsta.

 

O napadu na dječaka u Tutinu od pasa lutalica i reakciji udruženja i roditelja pogledajte putem linka: https://www.youtube.com/watch?v=50TXfNN8pFQ

 

Sana / Tekst: N1, Džana Džanković / Foto: Danas

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img