Iz štampe izašao treći ep Avde Međedovića

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Iz štampe izašao treći ep Avde Međedovića, “Mustaj-beg Lički”.  Priređivač i urednik Hodo Katal istakao da je Međedović nepravedno zapostavljen od bošnjake javnosti, te istakao da institucije u Sandžaku ne vrjednuju rad pjesnika i pisaca, naročito onih koji više nisu živi, a za čiji rad je potrebno uložiti dosta vremena kao i formirati tim ljudi koji bi radio na istraživanju. On je ukazao i da od svih istraživača jedino je on ostao kao nasljednik generacije koja čitalačkoj publici daje i pruža kvalitet i standar u književnosti i umjetnosti.

  • Skoro sto godina je trebalo da se sačeka da neko uradi nešto drugo od njegovog bogatog repertoara, a radi se o šesnaest knjiga koje je opjevao Avdo Međedović – kazao je Katal.

Istraživački rad književnika Katala datira od prije 2005. godine, a na tom putu mu nisu pomogle institucije koje se bave kulturom.

  • Što bih se naslonio na bošnjačke kulturne institucije ili kulturne tobože radnike to ne mogu očekivati od njih ništa. Ovim putem poručujem čitaocima i ljubiteljima epike i usmene književnosti da ću ja istrajati u objavljivanju bar šesnaest knjiga Avde Međedovića.

On je dodao da na području Sandžaka ne postoji komisija za vrjednovanje kvaliteta. Podsjetio i da su Albert Lord i Milman Peri, američki naučnici i istraživači sakupili radove od preko 10 pisaca i pjesnika iz Sandžaka, a da od bošnjačkih institucija niko nije dao značajan doprinos.

  • Kulturom Bošnjaka sada i mahom u 90% sluačajeva institucija u kojima rade tobožni kulturni radnici Bošnjaka ne zavrjeđuju i ne razumiju i ne znaju šta je kultura. Njima je samo bitno da su uhljebljeni u institucijama kulture, primaju plaću u institucijama kulture a šta je prava kultura i šta je prava knjiga, oni to niti razumiju niti imaju validne ljude da vrjednuju ono što se štampa, a štampa se sve i svašta.

Uskoro će biti upriličena promocija knjige u svim sandžačkim gradovima i općinama najavio je Katal, a izdavač je „Matica bošnjačka“ uz suradnju sa doktorom Jahjom Fehratović.

 

SANA / Tekst: Džana Džanković / Foto: Anel Nezović

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img