Home Vijesti Ministar odbrane obišao 2. brigadu Kopnene vojske “Rifat Burdžević-Tršo” u Novom Pazaru

Ministar odbrane obišao 2. brigadu Kopnene vojske “Rifat Burdžević-Tršo” u Novom Pazaru

1139
0

Ministar odbrane Aleksandar Vulin obišao je obuku pripadnika 2. brigade Kopnene vojske, novoizgrađene objekte za smještaj borbenih vozila kao i molitveni prostor u kasarni „Rifat Burdžević-Tršo“ u Novom Pazaru. On se ovom prilikom sastao sa gradonačelnikom Novog Pazara Nihatom Biševcem kao i načelnikom Raškog upravnog okruga Nebojšom Simovićem.

Gradonačelnik ukazao na dobru saradnju između grada Novog Pazara i vojske Republike Srbije.

“Znamo da u prethodnom periodu kada su bile elementarne nepogode ili bilo koja teška stanja koja su se desila, gdje grad Novi Pazar nije mogao svojim kapacitetima da odgovori, tu je vojska uskakala i pomagala građanima Novog Pazara. Danas mi je bilo drago pri obilasku kasarne, kada smo vidjeli da pripadnici vojske različitih vjerskih pripadnosti imaju prostorije gdje mogu da obavljaju vjerske obrede.”

Načelnik Raškog upravnog okruga izrazio zahvalnost Drugoj brigadi Kopnene vojske za sve što su uradili ne samo na području Novog Pazara, kada su u pitanju elementarne nepogode.

“To je njihova praksa i to je njihova obavaza, vojska je narod i oni su bili uvek i u Kraljevu, Vrnjačkoj Banji, u Raškoj, bilo da je u pitanju poplava, zemljotes ili bilo šta drugo. Vojska Srbije ne samo da brani građane Republike Srbije, već je i uvek sa svojim građanima kada je teško a mi trebamo da se na neki način odužimo svojoj vojski tako što ćemo davati i punu i političku podršku i animirati narod da pomognu vojski kada je njoj teško.”

Komandant Druge brigade kopnene vojske kazao da im je čast jer su imali prilike upoznati Ministra odbrane sa stanjem kao i prostorijama koje posjeduje Druga kopnena vojska.

“U toku obilaska i sagledavanja stanja, Ministra odbrane smo upoznali sa stanjem i dostupnim stepenom operativne sposobnosti komandne i jedinice 2. brigade kopnene vojske. Upoznali smo Ministra odbrane i sa infrastruktunim objektima u kasarni “Rifat Burdžević-Trša” a i Ministar odbrane je na licu mjesta mogao da se uvjeri u stepen ostvarivanja vjerskih prava i sloboda pripadnika islamske i pravoslavne vjeroispovjesti. ”

Ministar odbrane istakao da je obuka i briga o ljudima ono što razlikuje uspješnu od neuspješne vojske kao i to da se ne treba dozvoliti bilo kome ko je željan jeftine političke promocije da pravi podjele među ljudima.

“2. brigada je deo ove zajednice, ovo nije okupatorska vojska, ovo je vojska koja je izrasla iz ovog naroda i zbog ovog naroda. Zato posebno pozivam pripadnike većinskog naroda na ovom prostoru, pripadnike Bošnjačke zajednice da se prijavljuju u svoju vojsku, da učestvuju u svojoj vojsci, njihova verska prava su zagarantovana i sve ono što čini njihovu specifičnost u vojsci Srbije se poštuje i razvija.”

Ministar odbrane je poručio da će se i više nego do sada obratiti pažnja na obuku ali ne samo aktivnih pripadnika vojske već i rezervnog sastava kako bi svi bili spremni za odbranu zemlje ali isto tako i da budu spremni da zemlju čuvaju u trenucima elementarnih katastrofa.

 

SANA – Adaleta Sejdović-Hamzić

FOTO – SANA