Doc. dr. Rejhan Kurtović na okruglom stolu o promjeni Ustava Republike Srbije

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

U Beogradu je održan okrugli sto o promjeni Ustava Republike Srbije u dijelu koji se odnosi na pravosuđe. Na okruglom stolu učešće su uzeli: premijerka Srbije Ana Brnabić, ministarka pravde Nela Kuburović, šef misije OEBS-a u Srbiji Andrea Orisio, šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici, predsjednica Ustavnog suda, predsjednici apelacionih i viših sudova, predstavnici Viskog savjeta sudstva, Državnog vijeća tuzilaca, te drugi eminentni stručnjaci.
Aktivno učešće na okruglom stolu uzeo je i doc. dr. Rejhan Kurtović, profesor na Departmanu za pravne nauke Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru.
On je govorio o neophodnosti promjene Ustava iz 2006. godine i njegovom usaglašavnju sa evropskim standardima.

Posebno je stavio akcenat na usklađenost novih ustavnih amandmana sa mišljenjem Venecijanske komisije, kao eksperskog tijela i davanju primata ovom mišljenju u odnosu na mišljenja koja daju druga evropska tijela koja imaju birokratski karakter.

On smatra da su novi amandmani u skladu sa mišljenjima Venecijanske komijsije i da će nove ustavne promjene obezbijediti veću nezavisnost i efikasnost pravosuđa u Srbiji.
Posebno je istakao važnost nove organizacije Visokog savjeta sudstva i Visokog savjeta tužilaštva, gdje će se ukinuti koncentracija moći koja je do sada postojala, odnosno gdje će se ustanoviti hijerarhijska organizacija kada je u pitanju organizacija Visokog savjeta tužilaštva.

Kurtović ističe da se isključivanjem Narodne skupštine uklanja politčki uticaj na izbor sudija, što je bio jedan od zahtjeva Evropske unije prema Srbiji. On kaže da se od samog starta zalagao da Pravosudna akademija postane ustavna kategorija kao obavezna ustanova za izbor sudija koji se po prvi put biraju na pravosudnu funkciju. Ovim radnim tekstom ustavih amandmana to se i postiglo i nadati se je će to dati dobre rezultate u praksi.
Pored navedenog, profesor Kurtović je govorio o ukidanju mehanizama blokade u radu Visokog savjeta sudstva i tužilaštva, integritetu sudija, nezavisnosti sudstva, kontroli i balansu između zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, evropskim standardima u organizaciji pravosuđa i budućim pravcima ustavih promjena.

Kurtović podvlači da će se isključivanjem Narodne skupštine iz izbora sudija ukloniti politički uticaj na izbor sudija, što je bio jedan od zahtjeva Evropske unije prema Srbiji.

SANA – Hamza Škrijelj

FOTO: SANA

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img