Home Vijesti Građani Novog Pazara uz Islamsku zajednicu – PODRŽAVAMO OBNOVU ARAP DŽAMIJE

Građani Novog Pazara uz Islamsku zajednicu – PODRŽAVAMO OBNOVU ARAP DŽAMIJE

314
0

Već mjesecima na drušvenim mrežama i režimskoj Regionalnoj televiziji traje hajka protiv Islamske zajednice zbog obnove Arap džamije. Vlast koju u Novom Pazaru poslednjih 28 godina čini koalicija SDP na čelu sa Rasimom Ljajićem i SDA na čelu sa Sulejmanom Ugljanjinom nikada nije izdvojila ni jedan dinar za islamsku kulturnu baštinu ali su zato svaki projekat održavanja, očuvanja i obnove islamske kulturne baštine oštro kritikovali, pa tako ni obnova Arap džamije nije izutetak. Kako je stari dio džamije izgrađen od blata, daske i trske, dakle od materijala koji se nije mogao rekonstruistati i koji se urušio, dva zida džamije biće upotpunosti obnovljena kako bi džamija mogla da služi svrisi zbog koje je napravljena a to je obavljanje molitve.

Građani Novog Pazara svjesni su situacije i stanja u kojem se džamija nalazila, te su podržali obnovu. Novopazarci su i putem društevnih mreža najoštrije osudili i medijsku hajku i iznošenje neistina prema Islamskoj zajednici, pružajući punu podršku jedinoj legitimnoj zajednici muslimana u Srbiji.

Podsjećamo da je vlast u Novom Pazaru Islamsku zajednicu blatila prilikom svakog povraćaja vakufskih parcela. Zatim prilikom obnove svake stare džamije, od Altun alema, Parica, Lejlek džamije i drugih džamija. Vlast je vodila medijsku hajku prilikom nadogradnje Islamskih ustanova i Stare banje – svaki put ističući da Islamka zajednica uništava islamsku kulturnu baštinu.

Sa druge strane vlast u Novom Pazaru nije obnovila ni jedan jedini stari spomenik bošnjačke kulture koje su komunisti uništili, od Stambol čarsije, Tijesne čarsije, Novopazarske tvrđave i dr. Istovremeno, vlast u Novom Pazaru nije izdala građevinsku dozvolu ni za jedan vakufski objekat u Novom Pazaru. Također nije namjenski asfaltirala put ni do jedne džamije.

I dok SDP-SDA koalcija obnovu Arap džamije teži negativno predstaviti uoči izbora za nacionalni savjet Bošnajaka, građani Novog Pazara prozreli su tu namjeru i Islamskoj zajednici dali punu podršku.

 

SANA – Adaleta Sejdović-Hamzić

FOTO – SANA