U muzeju “Ras” otvorena izložba slika Džengisa Redžepagića

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

U muzeju „Ras“ u Novom Pazaru upriličena izložba slika Džengisa Redžepagića. Od 1985. radio je kao kustos i urednik likovnog programa galerije “Oslobođenje” i umjetničke kolonije “Sopoćanska viđenja” u Novom Pazaru. Osnivač je likovne kolonije “Sandžak inspiracija umjetnika” i inicijator osnivanja i prvi predsjednik Sandžačkog udruženja likovnih umjetnika”. Iako autor nije više sa nama, Fuad Baćićanin istakao je autorovu vezanost sa muzejem.

  • Džengis Redžepagić je bio vezan za muzej, svoju prvu samostalnu likovnu izložbu organizirao je ovdje, u prostorijama muzeja 1982. godine. Pored toga, činjenica je da je lijepi simbol muzeja osmislio Redžepagić. Nama pripada odgovornost da mu se u najmanjoj mjeri na tome zahvalimo – kazao je direktor muzeja „Ras“ Novi Pazar, Fuad Baćićanin.
  • Likovno stvaralaštvo Džengisa Redžepagića, kako bi rekao jedan mislilac:“Ako želiš da uživaš u umjetnosti moraš biti umjetnički obrazovan čovjek“. Ova izložba treba oplemeniti njegovu izložbu renesansnim bojama, konkretno na određenim slikama imate boje Leonarda da Vinčija. Džengis Režepagić je korespondirao idejama, likovnim bojama sa renesansnim umjetnicima, sa umjetnicima islamskim, i sa umjetnicima simoblike, metafizike i moderne – kazao je profesor IUNP dr. Šefket Krcić.

Umjetnost Džengisa Redžepagića pamtit će se i u narednim godinama poruka je govornika. Muzej „Ras“ nastoji baštiniti kulturu i tradiciju, te umjetničke, estetske i etičke vrijednosti.

SANA / Tekst: Džana Džanković / Foto: muzejnp.rs

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img