Položen kamen temeljac za džamiju u Čitluku – Priboj

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

U pribojskom naselju Čitluk rekonstruiše se džamija koja je do sada bila na pokrivena na četiri krova, a sada je planirano da bude kupolnog oblika i većih dimenzija. Posljednjeg bajram namaza, svjedoče vjernici, bila je pretijesna primiti sve klanjače, pa će se rekonstrukcijom stvoriti i veći klanjački prostor.

Tim povodom hutbu je održao i džumu namaz predvodio predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić.

Delegaciju Islamske zajednice činili su još i dekan FIS-a dr. Enver ef. Gicić, direktor CHR Hajrat Mirsad ef. Bećirović, glavni imami, te brojni imami sa prostora Sandžaka.

Pod vedrim nebom muftija dr. Mevlud ef. Dudić poručio da trebamo nastaviti stopama svojih predaka, tamo gdje su oni stali smrtnim trenom da nasljednici nastave.

“Naši roditelji i djedovi, Allah im se smilovao, ostavili su nam onoliko koliko su mogli, koliko su bili kadri. Možda nisu imali mnogo materijalnog dobra, ali su nam ostavili lijep odgoj. Najbolji su među nama, kaže Poslanik, koji čine dobro drugim ljudima, a najgori su oni koji čine loše (šer) drugima. Tome su nas učili naši preci i mi moramo nastaviti tu gdje su oni stali, nikako da ih zasramimo. Sa današnjim danom skupa ćemo ozvaničiti obnovu džamije, tako potvrditi da naši preci mogu biti ponosni na nas”, ističe Muftija.

Ono što posebnim čini džemat u Čitluku jeste to što su se pojedinci nudili da sami obnove ovu džamiju, ali su vjernici odlučili da svi učestvuju, kao džemat, ne kao pojedinci.

“Od vas se može dosta naučiti. Allahove kuće grade oni koji u Njega vjeruju i Sudnji Dan. Svi koji ste učestvovali, Gospodar vas u Kur’anu spominje. Zaista sam ponosan na vas i na sve ono što radite. Molim Allaha da ukabuli svima koji su učestvovali, da sačuva vas i vaše porodice, da ovo djelo bude vaš dvorac u Džennetu”, završio je Muftija.

Učenjem dove i prinošenjem žrtve kurbana zvanično su i otpočeli radovi na rekonstrukciji džamije u Čitluku. Za prisutne vjernike upriličen je ručak i druženje u haremu džamije.

SANA – Hamza Škrijelj
FOTO: SANA

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img