Dekan Gicić za najprestižniji egipatski dnevni list dao izjavu u povodu hidžre

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Dekan Fakulteta za islamske studije u Novom Pazaru prof. dr. Enver Gicić  govori za  Egipatski list Bevabetu-l-Ahram o obilježavanju nastupanja nove 1440. hidžretske godine u Srbiji.

Čvrsta vjera i pouzdanje u Allaha , iskorištavanje dostupnih resursa, strateško planiranje, ključne su poruke hidžre poručuje prof Enver Gicić.

Sa kandilama na munarama i svečanostima u ustanovama Mešihata islamske zajednice muslimani u Srbiji dočekuju 1440. hidžretsku godinu. Svečanosti u džamijama i ustanovama, kao i poruka Glavnog muftije Islamske zajednice u Srbiji prof. dr. Mevluda Dudića najavili su nastupanja nove hidžretske godine. Prof. Gicić za egipatkse novine kaže da  nastupanje prvog Muharema muslimane širom svijeta, a pritom i nas u Sandžaku i Srbiji podsjeća na veliki historiski događaj hidžre – preseljenja Poslanika, a.s., iz Meke u Medinu. Ovaj historiski događaj što je značio svojevrsni civilizacijski preporod i renesansu. Značaj ovog događaja bio je i podstrek velikom halifi Omeru da ga uzme za početak računanja muslimanske ere. Prof Gicić dodaje da pored brojnih poruka koje iz hidžre možemo uzeti izdvajamo sljedeće:

Neophodnost da se okitimo saburom, da otklonimo brige i strahove da podsjetimo ljude na iskušenja kroz koja je, iako najodabraniji čovjek,  dugi niz godina Poslanik,a.s.., prolazio, a da to nije utjecalo na njegovu odlučnosti i ustrajnost. Također, važna lekcija današnjim generacijama iz hidžre je neophodnost strateškog planiranja i valjanog iskorištavanja dostupnih resursa  što je Muhammed, a.s.,svojim postupkom i dokazao.

Porf. Gicić je na kraju podsjetio čitaoce ovog tiražnog Egipatskog lista da je važna poruka hidžre ostavljanje grijeha i okretanje ispravnom načinu življenja. Najvrjedniji oblik hidžre je hidžra srcem koje se okrene Allahu, iskreno, pokorno u javnosti i tajnosti.

Ovo je još jedan vid medijskog nastupa i iskoraka profesora Fakulteta za islamske studije u Novom Pazaru koji na svim meridijanima šalju lijepu sliku o muslimanima u Srbiji,  muslimanima koji su uprkos burnoj prošlosti uspijeli da očuvaju muslimanski identitet, da osnuju ustanove poput Fakulteta za islamske studije koji je postao nezaobilazna adresa svih koji se bave islamom i muslimanima na Balkanu.

Link izvorne vijesti: http://gate.ahram.org.eg/News/2010538.aspx

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img