Bivši premijer Kantona Sarajevo i predsjednik stranke Narod i Pravda Dino Konaković sa delegacijom posjetio IUNP

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Elmedin Dino Konaković, predsjednik stranke Narod i pravda te nekadašnji premijer Kantona Sarajevo sa delegacijom je u posjeti Novom Pazaru, a posjetu započeo od Internacionalnog univerziteta. Prilikom dolaska primljen je u rektorat gdje su imali sastanak sa rektorom dr. Suadom Bećirovićem i prorektorom dr. Amelom Lukač-Zoranić. Na sastanku dogovorena suradnja, rektor Univerziteta istakao da su je važno povezivanje građana dviju zemalja.

Prof.dr. Suad Bećirović je naglasio važnost suradnje i dijaloga, kao i prijateljstva sa ljudima koji su spremni za to.

  • Cilj nam je da umrežimo naše sugrađane iz BiH sa Srbijom, tako da možemo prije svega kao granične zemlje da umrežimo što prije ove dvije naše zemlje. Relacija Novi Pazar-Sarajevo je svakako intenzivna, tako da nadam se da ćemo ne samo privatno nego i poslovno sve više posjećivati i prije svega izgraditi nove projekte.

Elmedin Konaković istakao da mu je posjeta Sandžaku važna, a ključno polazište razvoja jeste proces obrazovanja.

  • Evropska unija funkcionira na način da se jačaju te regije, te odnosi na ekonomskom i drugim poljima, a mi ovdje imamo jedno prirodno stanje, u kojem osim interesa naših tržišta, tu postoje vijekovne, dugogodišnje, decenijske, historijske veze, kada je riječ o našoj kulturi, tradiciji i vjeri. Ovo je isti narod podijeljen jednom formalnom granicom koju mi ne problematiziramo. Ako govorimo o početku nekih formalnih ili jačanju formalnih odnosa, prvo ili ključno mjesto na kojem se to treba raditi je proces obrazovanja. Sarajevski državni univerzitet kao i drugi privatni imat će obavezu jačati suradnju sa Univerzitetom u Novom Pazaru.

Nakon sastanaka delegacija je obišla Univerzitet, najprije prostorije dekana, te kabinete koji su savremenoopremljeni a tijekom obilaska razgovarano o važnosti unaprijeđivanja tehnologije koja kako su konstatovali Konaković i prorektor Lukač-Zoranić od velike značajnosti za razvoj i prosperitet regije i države. Potom je obilazak nastavljen i u prostorijama Sandžak TV i Ref-Ref radija, a o funkcioniranju medija upoznao ih je urednik televizije Rejhan Zećović. Po završetku posjete Konaković naglasio da je ovo tek početak suradnje.

SANA / Tekst: Džana Džanković / Foto: Edin Bačevac

 

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img